Το ήξερες; Γεμάτα βακτήρια και μύκητες είναι τα δημοφιλή παπάκια μπάνιου

Το ήξερες; Γεμάτα βακτήρια και μύκητες είναι τα δημοφιλή παπάκια μπάνιου

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, εφιστούν προσοχή στο γεγονός ότι τα αγαπημένα πλαστικά παιχνίδια των παιδιών σε συνδυασμό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται από το ζεστό νερό στη μπανιέρα προάγουν την ανάπτυξη και εξάπλωση μυκήτων. Γι αυτό και προτείνουν να εξεταστεί η απαγόρευση της χρήσης τους.

«Βακτήρια και μύκητες εντοπίζονται στο εσωτερικό των εύκαμπτων αυτών παιχνδιών και το λιμνάζον νερό που παγιδεύεται εντός τους μπορεί να απελευθερωθεί καθώς το παιδί πιέζει το παιχνίδι», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου npj Biofilms and Microbiomes, οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Υδάτων (EAWAG), της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής κια του Πανεπιστημίου του Ιλινόις παρατήρησαν ότι «η ποικιλόμορφη μικροβιακή ανάπτυξη προωθείται όχι μόνο από τα πλαστικά υλικά αλλά από τους ίδιους τους χρήστες» δηλαδή τα παιδιά την ώρα του μπάνιου.

Οι επιστήμονες έκαναν μια σειρά πειραμάτων με παιχνίδια μπάνιου που είχαν πάρει από παιδιά και καινούργια που τα υπέβαλλαν στις ίδιες συνθήκες χρήσης με την πραγματικότητα. Σε διάστημα 11 εβδομάδων, τα εξέθεσαν τόσο σε καθαρό όσο και σε βρώμικο νερό από μπανιέρα, που περιέχει σαπούνι και σωματικά υγρά.

Στη συνέχεια έκοψαν στα δύο τα παιχνίδια και «εντοπίστηκαν από πέντε έως 75 εκατομμύρια κύτταρα ανά τετραγωνικό εκατοστό στις εσωτερικές επιφάνειες», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Και προστίθεται ότι «είδη μυκήτων εντοπίστηκαν σχεδόν στο 60% όλων των παιχνιδιών. Δυνητικά παθογόνα βακτήρια εντοπίστηκαν στο 80% των παιχνιδιών, περιλαμβανομένης της λεγιονέλλας και της αεριογόνου ψευδομονάδας», βακτήρια που συνήθως ενοχοποιούνται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές το πρόβλημα προκύπτει όταν το ζεστό νερό παγιδεύεται εντός του παιχνιδιού, που συνήθως έχει φτιαχτεί από κάποιο φθηνό πολυμερές υλικό, το οποίο απελευθερώνει οργανικά συστατικά άνθρακα που γίνονται η τροφή των αναπτυσσόμενων βακτηρίων.

«Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, συστατικά όπως ο φώσφορος και το άζωτο αλλά και βακτήρια που απορρίπτονται από το ανθρώπινο σώμα, έρχονται να συνδυαστούν με τα συστατικών των ειδών προσωπικής υγιεινής και εξωτερικούς ρυπογόνους παράγοντες», αναφέρει η έρευνα. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια και τους μύκητες εντός του παιδικού παιχνιδιού να πολλαπλασιάζονται και να απελευθερώνονται κάθε φορά που το παιδί πιέζει το παιχνίδι για να παίξει με το νερό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό βέβαια μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, αλλά μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους για τα μάτια ή τα αφτιά του ή και να δίνει το έναυσμα για γαστρεντερικές λοιμώξεις», σχολιάζει ο μικροβιολόγος Φρέντερικ Χαννες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.