Θα ιδρυθούν χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών; – Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση

Θα ιδρυθούν χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών; – Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση

Την υπουργική απόφαση για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών έφερε προς διαβούλευση την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάρτιο είχε υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία – αφού τη σύσταση των χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών στήριξε και η αξιωματική αντιπολίτευση με προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη – νομοσχέδιο στο οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η δημιουργία των χώρων όπου εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες θα μπορούν να κάνουν χρήση υπό την εποπτεία ειδικών που θα τους παρέχουν την απαραίτητη στήριξη και επιστημονική βοήθεια.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τις ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες πριν επισκεφθούν τους χώρους αυτούς.

Για τον ίδιο λόγο προβλέπεται η δημιουργία και η τήρηση μητρώου καταγραφής ληπτών στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών.

Ο χρήστης θα παραμένει στον χώρο ένα εύλογο διάστημα πριν και μετά την χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Το προσωπικό του θα περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ένα γενικό γιατρό, ένα νοσηλευτή και έναν κοινωνικό λειτουργό. Ετσι, θα παρέχεται συμβουλευτική ενημέρωση για ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών ενώ θα υπάρχει και διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας και σίτισης των χρηστών.

Που θα συσταθούν και ποιοι θα ελέγχουν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών θα είναι υπό την εποπτεία τεσσάρων νοσοκομείων και τριών οργανισμών κοντά σε «πιάτσες» ναρκωμανών σε σημεία των πόλεων όπου πραγματοποιείται συστηματική αγοροπωλησία και δημόσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και συνάθροιση πληθυσμών τοξικοεξαρτημένων και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης γειτνιάζουν με υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης και ιδιαίτερα με υπηρεσίες μείωσης της βλάβης, όπως οι μονάδες άμεσης πρόσβασης».

Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα μπορούν να έχουν στην αρμοδιότητά τους τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη».

Η απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 14 Μαϊου. Στην υπουργική απόφαση δεν αποσαφηνίζεται ο αριθμός των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης που θα λειτουργήσουν, όπως είχε αναφερθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ούτε κοστολογείται η λειτουργία τους ούτε εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους.

Περισσότερες από 17χιλιάδες οι χρήστες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, για το έτος 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα είναι 17.067, οι μισοί εκ των οποίων εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος ίδρυσης και λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς, η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών στον πληθυσμό των χρηστών και των τοξικοεξαρτημένων, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η μείωση της δημόσιας όχλησης και η κινητοποίηση των χρηστών και την προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.