ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ένα βήμα πιο κοντά στο αντιβιοτικό που καταπολεμά τα πολυανθεκτικά μικρόβια

Ένα βήμα πιο κοντά στο αντιβιοτικό που καταπολεμά τα πολυανθεκτικά μικρόβια

Μια νέα ένωση που μπορεί να εξοντώσει τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηριακά στελέχη ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Sheffield και του Rutherford Appleton Laboratory (RAL), σύμφωνα με δημοσίευμα του ACS Nano της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Jim Thomas από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Sheffield, δοκιμάζει νέες ενώσεις για τα ανθεκτικά Gram αρνητικά βακτήρια, όπως το E. Coli.

Τα Gram αρνητικά βακτήρια, που χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους για ταχεία ανάπτυξη ταυτόχρονης αντοχής σε πολλές κατηγορίες αντιμικροβιακών φαρμάκων, μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, που είναι δύσκολο να θεραπευθούν, καθώς το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων εμποδίζει τα φάρμακα να φτάσουν στο μικρόβιο.

Σημειώνεται ότι η μικροβιακή ανθεκτικότητα είναι ήδη υπεύθυνη για 25.000 θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αν αυτή η εξελισσόμενη απειλή δεν αντιμετωπιστεί τάχιστα, από το 2050 περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μολύνσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει βρεθεί κάποια νέα θεραπεία για τα Gram αρνητικά βακτήρια και κανένα δυνητικό φάρμακο δεν έχει μπει σε κλινικές δοκιμές από το 2010 και μετά.

Επομένως, η νέα αυτή χημική ένωση της ομάδας του Πανεπιστημίου του Sheffield παρουσιάζει μια σειρά συναρπαστικών ευκαιριών. Όπως εξηγεί ο Δρ. Thomas: «Καθώς η ένωση είναι φωταυγής, λάμπει όταν εκτίθεται στο φως. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πώς το φάρμακο φθάνει και επιδρά στα βακτήρια μέσα από το μικροσκόπιο. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες σημαντικές θεραπείες για τα απειλητικά για τη ζωή μικρόβια και τον αυξανόμενο κίνδυνο που δημιουργεί η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά».

Σημειώνεται ότι η έρευνα αυτή περιγράφει τη νέα ένωση που σκοτώνει τα Gram αρνητική E.coli, όπως και έναν παθογόνο παράγοντα ανθεκτικό σε πολλά φάρμακα, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για εκατομμύρια μολύνσεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι μελέτες στο Sheffield και στο RAL έδειξαν ότι η ένωση φαίνεται να έχει διάφορους τρόπους δράσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα βακτήρια. Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι να δοκιμάσει την ένωση απέναντι σε άλλα πολυανθεκτικά βακτήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο πλαίσιο επαγρύπνησης για την μικροβιακή ανθεκτικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με παθογόνους οργανισμούς ανθεκτικούς σε αντιμικροβιακά φάρμακα, έθεσε πολλά Gram αρνητικά βακτήρια στην κορυφή της λίστας του, αναφέροντας ότι οι νέες θεραπείες γι’ αυτά συνιστούν «κρίσιμη προτεραιότητα», επειδή προκαλούν μολύνσεις με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, καθίστανται γρήγορα ανθεκτικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες και συχνά προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.