Έκτακτη πρόσληψη 46 κτηνιάτρων – Σε πανικό η Βουλγαρία για την αφρικανική πανώλη

Έκτακτη πρόσληψη 46 κτηνιάτρων – Σε πανικό η Βουλγαρία για την αφρικανική πανώλη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η γειτονική Βουλγαρία λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Τις προηγούμενες ημέρες ο ιός τις αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκε και στη Φιλιππούπολη, γεγονός που σήμανε συναγερμό και στις ελληνικές αρχές αφού η εξαπλωση της νόσου δυνητικά απειλεί χοίρους και αγριόχοιρους και εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, προκαλεί θνησιμότητα σε ποσοστό 90-100% στο ζωικό κεφάλαιο που προσβάλλει ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης εξήγησε τις συνέπειες της συγκεκριμένης ζωονόσου διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αλλά μόνον για το ζωικό κεφάλαιο» και καθησύχασε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει εκδηλωθεί αυτή τη στιγμή κρούσμα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε καμία περιοχή της ελληνικής επικράτειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βορίδης προσλαμβάνονται άμεσα για διάστημα ενός έτους 46 κτηνίατροι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την πρόληψη εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του.

«Με την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον σε θέση να παρέμβει άμεσα περιορίζοντας ή ανακόπτοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός έκτακτου συμβάντος» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας ο κ. Βορίδης τόνισε ότι πλέον η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εμφανίστηκε και στη γειτονική μας Βουλγαρία για να προσθέσει: «Μέχρι πρότινος ήταν σχετικά βόρεια (σ.σ.: στο έδαφος της Βουλγαρίας), όμως τώρα εμφανίστηκαν κρούσματα και στη Φιλιππούπολη. Επομένως, η νόσος κατεβαίνει νοτιότερα. Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από το Υπουργείο προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν οι χοιροτρόφοι για τα πρωτόκολλα διαχείρισης. «Τώρα, απλώς, επειδή βρισκόμαστε σε αυτό τον βαθμό εγγύτητας (σ.σ.: Στη Φιλιππούπολη), εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η ζωονόσος σε εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως προς την αμεσότητα εφαρμογής της διάταξης ο κ. Βορίδης τόνισε: «Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους σε μία περίοδο τουριστική, γιατί αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πίεση, η νόσος δυστυχώς μεταδίδεται και με τα τρόφιμα, όχι μόνο με τα ζώα, και επομένως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ελέγχου και των τροφίμων», καταλήγοντας ότι «το υπάρχον προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου και των αντιστοίχων υπηρεσιών των Περιφερειών, δεν επαρκεί για την αυξημένη επαγρύπνηση που απαιτείται».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.