To 50% των ασθενών κρύβει από τους γιατρούς σοβαρές πληροφορίες

To 50% των ασθενών κρύβει από τους γιατρούς σοβαρές πληροφορίες

Πολλοί ασθενείς δεν ενημερώνουν τους γιατρούς τους για σοβαρά προβλήματα, όπως η κάθε είδους κακοποίηση, η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους για την ψυχοσωματική υγεία τους.

Ένας στους δύο ασθενείς αποκρύπτουν από τους γιατρούς σοβαρές πληροφορίες που αφορούν την υγεία και τη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται η κακοποίηση, η σεξουαλική επίθεση, η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

Ωστόσο για να μπορέσουν οι γιατροί να βοηθήσουν ουσιαστικά τους ασθενείς τους, πρέπει να γνωρίζουν τι τους βασανίζει, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια Dr Angela Fagerlin, στόχος της μελέτης ήταν να εντοπίσει τα εμπόδια στην επικοινωνία γιατρών και ασθενών.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 4.500 εθελοντές. Οι 2.000 από αυτούς είχαν μέση ηλικία 35,7 ετών και οι υπόλοιποι μέση ηλικία 61 ετών.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ερωτήθηκαν εάν θα απέκρυπταν ιατρικές πληροφορίες από τον γιατρό τους και γιατί.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το 47,5% δεν θα έλεγαν στον γιατρό τους εάν ήσαν θύματα κακοποίησης ή σεξουαλικής επίθεσης. Δεν θα τον ενημέρωναν επίσης εάν είχαν κατάθλιψη ή περνούσαν από το μυαλό τους σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι κύριοι λόγοι της απόκρυψης

Οι ασθενείς που δήλωσαν ότι θα απέκρυπταν πληροφορίες, επικαλέστηκαν διάφορους λόγους γι’ αυτό. Ειδικότερα:

Το 72,7% είπαν ότι θα ντρέπονταν να τις αποκαλύψουν

Το 66,4% ότι δεν θα ήθελαν να δεχτούν αρνητική κριτική ή διάλεξη για το τι θα έπρεπε να κάνουν

Το 62,4% είπαν ότι θα ήθελαν να αποφύγουν ό,τι θα επέφερε στη συνέχεια η αποκάλυψή τους (π.χ. να πάρουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν είχαν κατάθλιψη).

Οι γυναίκες και οι ηλικιακά νεότεροι ασθενείς ήταν αυτοί που θα απέκρυπταν συχνότερα τέτοιου είδους πληροφορίες.

Υποφέρουν σιωπηλά

Οι γιατροί τονίζουν πως οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, κινδυνεύουν. Όσοι, λ.χ., δέχονται σεξουαλική επίθεση, κινδυνεύουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δυστυχώς, όμως, το κοινωνικό στίγμα που εξακολουθεί να συνοδεύει τα συγκεκριμένα προβλήματα, καθιστά τους πάσχοντες διστακτικούς στο να το συζητούν με οποιονδήποτε.

Ωστόσο «οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με πολλούς τρόπους και μπορεί να γίνουν αρωγοί στην αγωνία που βιώνουν», τόνισε η Dr Fagerlin, η οποία είναι καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς νιώθουν άβολα με τους γιατρούς τους και συχνά δεν τους εμπιστεύονται», σχολίασε η ερευνήτρια Dr Andrea Gurmankin Levy, καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών στο Κοινοτικό Κολέγιο του Middlesex, στο Κονέκτικατ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς αποκρύπτουν συχνά και άλλες πληροφορίες που αφορούν την υγεία τους, όπως π.χ. το αν παίρνουν μόνοι τους φάρμακα, βότανα ή διατροφικά συμπληρώματα.

Κάθε τι που αποκρύπτεται όμως, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση και θεραπεία, λένε οι ειδικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 14ης Αυγούστου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως JAMA Network Open.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.