Είναι επικίνδυνος ο ιός του δυτικού Νείλου; – Πως αντιμετωπίζεται

Είναι επικίνδυνος ο ιός του δυτικού Νείλου; – Πως αντιμετωπίζεται

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής όπως ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουν καταγραφεί 195 περιστατικά, αριθμός χαμηλότερος από εκείνον της περσινής χρονιάς οπότε στην Ελλάδα είχαμε συνολικά 316 κρούσματα και 50 θανάτους.

Η Ελλάδα, όπως εξηγούν ειδικοί δεν είναι μόνη στον “αγώνα απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου, αφού οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Το περίεργο είναι ότι πριν από το 2010, τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν υπήρχε κλινική καταγραφή σε ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό ότι ο ιός κυκλοφορούσε. Πάντως, η πρώτη μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη ήταν το 1996 στη Ρουμανία, ενώ η εξήγηση στο γιατί δεν υπήρχαν τόσα κρούσματα στη χώρα μας πριν από το 2010, δεν είναι απολύτως σαφής. Δυστυχώς, όπως εξηγούν ειδικοί, αναμένονται περιστατικά κάθε χρόνο καθώς ο ιός είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί.

Είναι ενδιαφέρον ότι το αντίστοιχο κέντρο ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ, αποκαλεί τον ιό “αιώνιο έφηβο” γιατί είναι απρόβλεπτος και δύσκολος στον έλεγχο. Κι ενώ έχει βρεθεί εμβόλιο για τα ιπποειδή, το εμβόλιο για τους ανθρώπους δεν υπάρχει ούτε σε πειραματικό στάδιο.

Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Ο ιός, όπως λένε ειδικοί στο newsit.gr μεταδίδεται από άγρια πτηνά σε κοινά κουνούπια. Ο άνθρωπος βέβαια δεν μπορεί να τον μεταδώσει περαιτέρω. Το καλό νέο είναι ότι από εκείνους που μολύνονται οι οκτώ στους δέκα δεν αναπτύσσουν καθόλου συμπτώματα. Με άλλα λόγια, δεν αρρωσταίνουν. Ωστόσο περίπου το 20% των προσβληθέντων εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης. Πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στο σώμα, έντονη κόπωση, ανορεξία, ακόμη και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας όπως εμετοί ή διάρροιες, αλλά και εξανθήματα στο σώμα, είναι ορισμένα από αυτά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σε ένα ποσοστό μικρότερο του 1% (περίπου 1 στους 140 μολυνθέντες σύμφωνα με μελέτη του 2010) προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Από κάτι τέτοιο κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Σ’ αυτή την περίπτωση η εικόνα θα μοιάζει επίσης με αυτή της απλής γρίπης, ωστόσο μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα όπως για παράδειγμα πολύ έντονος πονοκέφαλος, πτώση επιπέδου συνείδησης, λήθαργος και υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση και στη μνήμη, αποπροσανατολισμός και αυχενική δυσκαμψία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά είναι καμπανάκια ώστε κάποιος να διακομισθεί στο νοσοκομείο. Πάντως ποσοστά μηνιγγίτιδας έχουν εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, κάτι τέτοιο ωστόσο αφενός δεν είναι σύνηθες αφετέρου είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμο. Η ηλικία, λένε οι ειδικοί, είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι γνωρίζοντες, τα περισσότερα κουνούπια δεν είναι μολυσμένα, ακόμη και στις περιοχές όπου εμφανίζονται κρούσματα. Επιπλέον δεν σημαίνει ότι πληθυσμοί που κατοικούν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κουνουπιών κινδυνεύουν περισσότερο, αφού δεν είναι απαραίτητο να έχουν περάσει από εκεί μεταναστευτικό πουλιά τα οποία μεταφέρουν τον ιό. Πάντως σε περιοχές που εισβάλλει ο ιός, δίνονται άμεσα οδηγίες στους αρμόδιους φορείς ώστε να εντατικοποιήσουν τα μέτρα τους και να ψεκάσουν για να μειώσουν τον αριθμό των κουνουπιών.

Πώς να προστατευθείτε

Καλό είναι, εξηγούν οι ειδικοί, όταν κανείς νοσήσει με συμπτώματα γρίπης να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Άλλωστε οι γιατροί πανελλαδικά έχουν λάβει ήδη από τον Μάιο σαφείς οδηγίες για το ποια περιστατικά είναι ύποπτα. Εκείνο πάντως που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί είναι να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος, εντομοαπωθητικά χώρου, να χρησιμοποιεί σίτες, να μην αφήνει πουθενά στάσιμα νερά διότι εκεί τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και να θυμάται ότι ο κρύος αέρας του κλιματιστικού ή του ανεμιστήρα κρατάει τα κουνούπια μακριά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η “επικίνδυνη” περίοδος κατά την οποία είναι πιθανότερο να νοσήσει κανείς θα διαρκέσει υπό φυσιολογικές συνθήκες μέχρι τα μέση ή τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως πάντως πληροφορείται το newsit.gr έχουν υπάρξει χρονιές που ο ιός εμφανιζόταν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.