Γιατί το σολάριουμ απειλεί με καρκίνο του δέρματος

Γιατί το σολάριουμ απειλεί με καρκίνο του δέρματος

Μια πρωτότυπη μελέτη για τα ινστιτούτα τεχνητού μαυρίσματος (solarium) και τη χωροθέτησή τους σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) δημοσίευσε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Open Network, η Δρ. Ελένη Λινού και οι συνεργάτες της.

Η διαπρεπής Ελληνίδα ερευνήτρια, Ελένη Λινού, καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και η ομάδα της διαπίστωσε ότι στις γειτονιές με υψηλή αναλογία ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να υπάρχουν χώροι που προσφέρουν τεχνητό μαύρισμα, ευρύτερα γνωστό ως σολάριουμ.

Η μελέτη ουσιαστικά αναδεικνύει μια κρυμμένη πτυχή ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, δηλαδή του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος σε μια λιγότερο γνωστή ομάδα του πληθυσμού, τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφυλοι άνδρες έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες να χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος.

«Αν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος είναι διαθέσιμες κοντά στο σπίτι σου, είναι πιο πιθανό να τις χρησιμοποιήσεις», εξηγεί η Δρ. Ελένη Λινού, που παρακολουθεί ασθενείς στην Κλινική Δερματολογίας του συστήματος Stanford Health Care.

«Ανησυχούμε διότι ενδεχομένως η βιομηχανία του σολάριουμ να στοχεύει ομάδες υψηλού κινδύνου, με πρακτικές όμοιες με αυτές που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η καπνοβιομηχανία, κάνοντας προωθητικές ενέργειες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», συμπληρώνει η καθηγήτρια Δερματολογίας.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από γειτονιές δέκα αμερικανικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες αναλογίες ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών κατοίκων, περιλαμβανομένων του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες.

Η σεξουαλική μειονότητα των ανδρών σε κάθε γειτονιά προέκυψε από τις αυτο-αναφορές των συμμετεχόντων για τα νοικοκυριά που αποτελούν από ζευγάρι ανδρών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι στις γειτονιές που τα νοικοκυριά ανδρών αναλογούσαν τουλάχιστον στο 10% των συνολικών άγαμων νοικοκυριών, ήταν διπλάσια η πιθανότητα να υπάρχει ινστιτούτο τεχνητού μαυρίσματος συγκριτικά με τις γειτονιές που τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αναλογούσαν σε ποσοστό μικρότερο από το 10% των νοικοκυριών, ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν κοινωνικοοικονομικές διαφορές, όπως το εισόδημα και η φυλή.

Tο σολάριουμ είναι καρκινογόνο

«Το σολάριουμ είναι ο Νο 1 καρκινογόνος παράγοντας. Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς και να το αντιμετωπίζουμε ως άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το τεχνητό μαύρισμα δεν έχει κανένα όφελος. Διότι ήδη παρατηρούμε υψηλή συχνότητα του καρκίνου του δέρματος στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ως προς την επιρροή της εν λόγω βιομηχανίας στην ομοφυλοφιλική κοινότητα», σχολιάζει η Δρ. Ελένη Λινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια και οι συνεργάτες της σκοπεύουν να μελετήσουν, στο πλαίσιο της μελέτης PRIDE Study (μακροχρόνια έρευνα για την υγεία της σεξουαλικής μειονότητας των ομοφυλοφίλων) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, τις πρακτικές μάρκετινγκ και διαφήμισης της βιομηχανίας του τεχνητού μαυρίσματος. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, όμως, προειδοποιούν ότι το σολάριουμ δεν ασφαλές και ο μόνος τρόπος περιορισμού της χρήσης του είναι η μείωση της διαθεσιμότητάς του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας τόσο με θετικούς όσο και αρνητικούς τρόπους», υπενθυμίζει η Δρ. Λινού συμπληρώνοντας ότι «ως ερευνητές και υπερασπιστές της δημόσιας υγείας, έχουμε δεσμευθεί να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων. Υποστηρίζοντας την ύπαρξη των υγιών γειτονιών, έχουμε τη δυνατότητα να ωφελήσουμε την υγεία μιας ολόκληρης κοινότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.