Άνοια: Τα ψυχιατρικά συμπτώματα και οι θεραπείες

Άνοια: Τα ψυχιατρικά συμπτώματα και οι θεραπείες

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά με παρεμβάσεις όπως, υπαίθριες δραστηριότητες, μασάζ και θεραπεία μέσω σωματικής επαφής, συγκριτικά με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» και διεξήχθη από το Νοσοκομείο του Τορόντο «Saint Michael’s» και το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, στον Καναδά, έδειξε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν πιο αποτελεσματικές από τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων για την θεραπεία των ψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της άνοιας (όπως η επιθετικότητα).

Αντίστοιχα, για τους ασθενείς που εμφάνιζαν φυσική υπερδιέγερση (ανησυχία), το μασάζ και η θεραπεία μέσω σωματικής επαφής παρουσίασαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη συνήθη φροντίδα ή την υποστήριξη που παρέχεται από τον φροντιστή.

«Η άνοια προσβάλλει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς που ζουν με τη νόσο βρίσκονται αντιμέτωποι με νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως άγχος, ανησυχία και επιθετικότητα», τόνισε η Τζένιφερ Βατ, ερευνήτρια του Ιδρύματος Ερευνών “Li Ka Shung” του Νοσοκομείου του Τορόντο «Saint Michael’s» στον Καναδά.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 23.143 άτομα με άνοια και μελετήθηκαν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της επιθετικότητας και της ανησυχίας.

Οι μελετητές, εξετάζοντας τους δύο τύπους παρεμβάσεων, καταλήγουν ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας δεν έχουν μια λύση που να είναι κατάλληλη για όλα τα περιστατικά.

Η δρ Σάρον Στράους, διευθύντρια του προγράμματος «Knowledge Translation» του Νοσοκομείου του Τορόντο «Saint Michael’s» και γενετίστρια στο ίδιο νοσοκομείο, υποστηρίζει ότι η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται λέγοντας: «Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή και την εμπειρία του». Παρόλα αυτά η ίδια εξηγεί ότι η παρούσα μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα για την επιθετικότητα και την ανησυχία.

Κατά την Βατ, η μελλοντική έρευνα πρέπει να θέσει ως στόχο την διερεύνηση της επίδρασης των ατομικών χαρακτηριστικών των ασθενών στην ανταπόκρισή τους στη θεραπεία. Έχει ίσως νόημα να εκτιμηθεί και το διαφορετικό κόστος των δύο παρεμβάσεων (φαρμακευτικής και μη) ώστε να γίνει ανάλυση κόστους – οφέλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι η διεπιστημονική φροντίδα είναι αποτελεσματική και πως είναι σύμφωνη με μια θεραπευτική προσέγγιση που θέτει στο κέντρο της τον άνθρωπο», δήλωσε η Βατ και συνέχισε λέγοντας ότι η έρευνα αυτή αναδεικνύει το όφελος της υποστήριξης των διεπιστημονικών ομάδων που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς με άνοια είτε στο πλαίσιο της κοινότητας είτε στο νοσοκομείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.