Τα αθώα συμπτώματα του λεμφώματος – Ποια σημάδια δείχνουν καρκίνο (βίντεο)

Τα αθώα συμπτώματα του λεμφώματος – Ποια σημάδια δείχνουν καρκίνο (βίντεο)

Λέμφωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που χτυπάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα.

Ακριβώς όπως ο καρκίνος αντιπροσωπεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες, το λέμφωμα αντιπροσωπεύει πολλούς διαφορετικούς καρκίνους των λεμφοκυττάρων. Για την ακρίβεια περίπου 35 διαφορετικούς υποτύπους!

Ως λέμφωμα ορίζεται μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν τα κύτταρα που παίζουν κάποιον ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ως καρκίνος κυρίως αφορά κύτταρα που εμπλέκονται στο λεμφικό σύστημα του σώματος.

Λέμφωμα: Συμπτώματα και σημάδια που πρέπει ΟΛΟΙ να προσέχουν

Συχνά, το πρώτο σημάδι είναι ένα ανώδυνο πρήξιμο στο λαιμό, ή στο έσω μέρος του χεριού, ή στη βουβωνική χώρα.

Λεμφαδένες ή ιστοί σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να διογκωθούν. Ο σπλήνας, για παράδειγμα, μπορεί διογκωθεί, αν έχετε λέμφωμα.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μερικές φορές προκαλούν άλλα συμπτώματα, επειδή πιέζουν κάποια φλέβα ή κάποιο λεμφικό αγγείο (πρήξιμο του χεριού ή του ποδιού), κάποιο νεύρο (πόνος, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα), ή το στομάχι (πρόωρη αίσθηση πληρότητας).

Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο ή δυσφορία.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Τα στάδια του λεμφώματος – Πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα: Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε εγκαίρως τα πρώτα σημάδια (ανωμαλίες στους λεμφαδένες του λαιμού)

Τα συμπτώματα του λεμφώματος μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τα ακόλουθα:

Πυρετό

Κρυάδες

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Έλλειψη ενέργειας

Φαγούρα (έως και το 25% των ασθενών αναπτύσσουν φαγούρα, συνηθέστερα στο κάτω άκρο, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, να είναι τοπική, ή να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα)

Αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκληθούν από διάφορες άλλες ασθένειες που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα διαρκέσουν πολύ καιρό. Στο λέμφωμα, τα συμπτώματα επιμένουν παρά την πάροδο του χρόνου και δεν μπορούν να εξηγηθούν από μια λοίμωξη ή κάποια άλλη ασθένεια.

Σε ποια σημεία βρίσκονται οι λεμφαδένες – Πώς να ελέγξετε αν είναι πρησμένοι

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πού ακριβώς εντοπίζονται οι λεμφαδένες και πού πρέπει να ψηλαφήσετε με τα δάχτυλά σας για να ελέγξετε τυχόν ανωμαλίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.