Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Διακομιδές ασθενών προς άλλα νοσοκομεία χωρίς τη συνοδεία αναισθησιολόγου στα ασθενοφόρα

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Διακομιδές ασθενών προς άλλα νοσοκομεία χωρίς τη συνοδεία αναισθησιολόγου στα ασθενοφόρα

Διακομιδές ασθενών προς άλλα νοσοκομεία, ιδιωτικά ή δημόσια, χωρίς τη συνοδεία αναισθησιολόγου στα ασθενοφόρα γίνονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Μάλιστα, επικαλείται η ΕΙΝΑΠ και την απόφαση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί αυτήν την παράτυπη κατάσταση, ορίζοντας ότι για δέκα ημέρες τον μήνα δεν θα υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός να συνοδεύει τον ασθενή όταν πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργό στο νοσοκομείο της Νίκαιας, κ. Παναγιώτη Παπανικολάου, το επισφαλές αυτό αποτέλεσμα, των διακομιδών χωρίς ιατρική συνοδεία, οφείλεται στις ελλείψεις γιατρών, ιδίως αναισθησιολόγων που πρέπει να συνοδεύουν τα περιστατικά αν ο γιατρός διακομιδής είναι ειδικευόμενος. «Οι θέσεις των αναισθησιολόγων είναι καλυμμένες κατά τα 2/3, μας λείπουν τουλάχιστον 10 ειδικευμένοι γιατροί. Πρόβλημα αποτελεί βεβαίως ότι δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι αναισθησιολόγοι. Από τις 15 θέσεις ειδικευόμενων, μόλις οι 2 έχουν καλυφθεί» λέει ο κ. Παπανικολάου. Σημειωτέον ότι οι αναισθησιολόγοι έχουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία των χειρουργείων, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας καθώς και στο Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου, και συνεπώς η έλλειψή τους γίνεται έντονα αισθητή καθώς προκαλεί δυσλειτουργίες.

Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι το ΕΚΑΒ όταν αναλαμβάνει διακομιδή ασθενή από το νοσοκομείο Νίκαιας προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα στέλνει πάντοτε γιατρό συνοδό για το συμβάν όταν ο προορισμός είναι ιδιωτική κλινική. Και πως δεν ακολουθεί την ίδια στάση όταν πρόκειται για περιστατικό που διακομίζεται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο.

Πλέον, η κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι τεταμένη σε ό,τι αφορά τις διακομιδές. Η απόφαση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας δίνει το πράσινο φως στους επικεφαλής των κλινικών να ορίσουν τους συνοδούς των ασθενοφόρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τις περισσότερες ημέρες του μήνα. Από την πλευρά τους, οι γιατροί, ιδίως οι ειδικευμένοι, αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απόφαση παράνομη αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΙΝΑΠ ορίζει το ασφαλές πλαίσιο των διακομιδών, τονίζοντας ότι «καμία διακομιδή δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη συνοδεία γιατρού ειδικότητας που αφορά το περιστατικό, αλλά και έμπειρου σε αντιμετώπιση συμβάντων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, όπως αποσωλήνωση του ασθενούς. Καμία διακομιδή δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς τη παρουσία αναισθησιολόγου, ειδικά μάλιστα αν ο γιατρός διακομιδής είναι ειδικευόμενος. Είναι ευθύνη των αρμοδίων και των διοικήσεων των νοσοκομείων να βρουν λύση γι’ αυτό το θέμα, καθώς επίσης και η πλήρης και κατάλληλη στελέχωση του ΕΚΑΒ» καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.