ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η χειρουργική επέμβαση των ανδρών που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σεξoυαλική λειτουργία

Η χειρουργική επέμβαση των ανδρών που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σεξoυαλική λειτουργία

Πολλοί άνδρες βιώνουν σεξoυαλική δυσλειτουργία ή πόνο κατά τη σεξoυαλική επαφή μετά από μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση.

Η Επέμβαση στη βουβωνική χώρα για την αποκατάσταση της κήλης μπορεί να οφείλεται για τα παραπάνω προβλήματα, όπως υποστηρίζει μια νέα ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Surgeons.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα 12 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 4.884 ασθενείς και επικεντρώθηκαν σε άνδρες που υπέφεραν από βουβωνοκήλη. Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία ο μαλακός ιστός στο έντερο διογκώνεται και διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος εισέρχεται στη βουβωνική χώρα.

Όπως αποδείχθηκε από την ανάλυση, το 5,3% των ανδρών ανέπτυξαν σεξoυαλική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, ενώ το 9% βίωνε πόνο κατά τη σεξoυαλική δραστηριότητα.

«Για το λόγο αυτό, οι χειρουργοί και οι ασθενείς τους θα πρέπει να συζητούν για τη σεξoυαλική υγεία ανοιχτά και ειλικρινά, ως τμήμα της προ-εγχειρητικής αξιολόγησης όσο και της μετέπειτα παρακολούθησης κατά την αποκατάσταση», τονίζει ο Δρ. David Soybel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.

Με τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, το 7,8% των ασθενών ανέπτυξε σεξoυαλική δυσλειτουργία και το 7,4% βίωσε επώδυνη σεξoυαλική επαφή μετά, ενώ στην περίπτωση των πιο επεμβατικών «ανοιχτών» εγχειρήσεων, τα ποσοστά ανέρχονταν σε 3,7% και 12,5% αντίστοιχα. Οι διαφορές αυτές, ωστόσο, ήταν πολύ μικρές για να αποκλείσουν την πιθανότητα να οφείλονται σε τυχαία γεγονότα.

Στην υπο-ομάδα των ανδρών που υποβλήθηκαν σε ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, το 1,9% όσων έκαναν ολική αναισθησία ανέπτυξε σεξoυαλική δυσλειτουργία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 6,2% όσων έκαναν τοπική αναισθησία. Όλες οι μελέτες που εξέτασαν την επώδυνη σεξoυαλική δραστηριότητα περιελάμβαναν αποκλειστικά διαδικασίες ολικής αναισθησίας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρόλο που οι άνδρες θα πρέπει να συζητούν τις σεξoυαλικές επιπτώσεις της επέμβασης με τον γιατρό τους, είναι πιθανό κάποιοι να βιώνουν σεξoυαλική δυσλειτουργία ή πόνο κατά την σωματική επαφή ως αποτέλεσμα της κήλης και όχι των διαδικασιών για την αποκατάστασή της. Επιπλέον, η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κήλη ή η επέμβαση αποκατάστασής της μπορεί να προκαλέσει άμεσα προβλήματα σεξoυαλικής υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η παρούσα μελέτη προστίθεται στην αυξανόμενη βιβλιογραφία που περιγράφει αυτή την επιπλοκή και υπερτονίζει την ανάγκη για περίληψη αυτής της έκβασης στο πεδίο λήψης αποφάσεων των ασθενών», αναφέρουν καταληκτικά οι επιστήμονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.