«Αγώνας δρόμου» για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

«Αγώνας δρόμου» για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Αμερικανοί επιστήμονες εργάζονται για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26, μόνο στην περιοχή Ουχάν, μια μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε η επιδημία τον προηγούμενο μήνα.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι είναι «πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ραγδαία εξάπλωσή του όπως και τα κρούσματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται εκτός κινεζικών συνόρων, εντείνουν την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας.

Υπάρχει ελπίδα αλλά απαιτείται χρόνος

Η νέα ασθένεια, με ονομασία 2019-nCov, ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό SARS, ο οποίος είχε ξεσπάσει στην Κίνα το 2003, κοστίζοντας την ζωή 774 ανθρώπων παγκοσμίως. Τότε η επιστημονική κοινότητα είχε εργαστεί για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού, με την υποχώρησή του SARS όμως, μειώθηκε το ενδιαφέρον όπως και οι επενδύσεις για την δημιουργία του εμβολίου.

Αυτήν την φορά, υπάρχει η ελπίδα ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να ανασκευαστεί για την καταπολέμηση του επιδημικού ιού. Ωστόσο, απαιτούνται χρόνια προκειμένου το εμβόλιο να είναι πράγματι κατάλληλο για τον ιό αλλά και για να περάσει από δοκιμές ασφαλείας, υποστηρίζει ο Δρ. Peter Hotez, κοσμήτορας για φάρμακα τροπικών ασθενειών στο Baylor College of Medicine, ο οποίος συμβάλλει στην προσπάθεια για την δημιουργία του εμβολίου.

Ανησυχίες για κρούσματα σε άλλες χώρες

Με την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για την δημιουργία του εμβολίου να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, σε συναγερμό έχουν τεθεί πανεπιστημιουπόλεις στην Βρετανία, με πέντε Κινέζους ασθενείς να βρίσκονται σε νοσοκομεία στην Σκωτία και το Μπέλφαστ, με την υποψία κοροναϊού. Οι αρχές της κομητείας Μπράζος στο Τέξας ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, τον εντοπισμό πιθανού κρούσματος μόλυνσης από τον επιδημικό ιό ενώ ύποπτο κρούσμα κατεγράφη και στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πρέπει να κάνουμε πολλούς ελέγχους ασφαλείας, επίσημη τοξικολογία, να περάσουμε από εθνικές ρυθμιστικές αρχές… Υπάρχουν πολλά στάδια που καλούμαστε να προσπεράσουμε, προκειμένου να φτάσουμε έστω και στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπινο οργανισμό» επισημαίνει ο Δρ. Peter Hotez. «Δεν μπορούμε να βιαστούμε με τα εμβόλια. Τα πράγματα ενδεχομένως να επιταχυνθούν στην περίπτωση που αποδειχθεί μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία» καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.