ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο

Μαγειρική σόδα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο

Γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, η μαγειρική σόδα οφείλει τις «υπερδυνάμεις» της στο pH και αρκετές γυναίκες τη χρησιμοποιούν στο πρόσωπο, αντιμετωπίζοντας πολλά δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και οι πανάδες.

Η μαγειρική σόδα αυξάνει την περιεκτικότητα διττανθρακικών ιόντων στο πλάσμα, ρυθμίζει την περίσσεια ιόντων υδρογόνου και αυξάνει το pH του αίματος, αντιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τις κλινικές εκδηλώσεις της οξέωσης. Αυτό το απλό υλικό μπορεί να προσφέρει πολλά στο δέρμα, αλλά χρειάζεται προσοχή και μέτρο.

Οι πλούσιες ευεργετικές της ιδιότητες είναι:

Φυσικό καθαριστικό προσώπου: Λόγω της αλκαλικής της σύστασης έχει την ικανότητα να διασπά τη βρωμιά και το σμήγμα, απομακρύνοντας το ευκολότερα από το δέρμα. Έτσι, οι πόροι καθαρίζονται σε βάθος και ανοίγουν, διώχνοντας την υπερβολική λιπαρότητα που προκαλεί εξάρσεις σπυριών.

Απολεπίζει το δέρμα: Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, δίνοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει νέα κύτταρα, τα οποία κάνουν το δέρμα πιο υγιές και λαμπερό.

Μειώνει το μέγεθος των πόρων: Χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα στο πρόσωπο οι πόροι μικραίνουν, εμποδίζοντας τη βρομιά να εισχωρήσει στο εσωτερικό τους. Με αυτόν τον τρόπο τα σπυράκια εμφανίζονται λιγότερο.

Προλαμβάνει την ακμή: Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές της μειώνει την πιθανότητα έξαρσης σπυριών και μαύρων στιγμάτων. Παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση των σημαδιών και ουλών από ακμή.

Καταπραΰνει την επιδερμίδα: Ανακουφίζει από τη φαγούρα και το πρήξιμο των δερματικών εξανθημάτων, όπως σπυριά, κοκκινίλες, τσιμπήματα εντόμων ή ακόμη και έγκαυμα από τον ήλιο.

Λεύκανση και λάμψη προσώπου: Ο συνδυασμός της σόδας με χυμό εσπεριδοειδούς, όπως το λεμόνι ή το πορτοκάλι, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το δέρμα. Ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, καθαρίζοντας παράλληλα τους ρύπους. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από κηλίδες, πανάδες ή σημάδια και ουλές δημιουργήστε μια λευκαντική μάσκα για το πρόσωπο με μαγειρική σόδα και λεμόνι.

Φυσική αποτρίχωση με σόδα: Η αλκαλική της σύσταση τείνει να αφυδατώνει τους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα η αποτρίχωση να γίνεται εύκολα και χωρίς πόνο, προλαμβάνοντας παράλληλα τυχόν μολύνσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας πως η μαγειρική σόδα δεν ενδείκνυται για πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει ερεθισμό, κοκκινίλα ή ξηρότητα. Άλλες παρενέργειες της μαγειρικής σόδας, όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, είναι πως λόγω της αλκαλικής της σύσταση, δηλαδή pH 9, υπάρχει πιθανότητα να διαταράξει την φυσιολογική οξύτητα της επιδερμίδας, η οποία έχει pH 4,5 με 5,5.

Το δέρμα διατηρεί αυτό το όξινο περιβάλλον προκειμένου να παραμένει ενυδατωμένο, εκμεταλλευόμενο τα φυσικά έλαιά του, ενώ παράλληλα προστατεύεται από τα βακτήρια και τη ρύπανση. Εάν αυτό αλλάξει μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η υπερβολική ξηρότητα της επιδερμίδας, η πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, οι εντονότερες εξάρσεις ακμής, ο ερεθισμός του δέρματος και η ευαισθησία του δέρματος σε φυσικά στοιχεία όπως ο ήλιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως, η χρήση της σόδας στο πρόσωπο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, όπως συνιστάται και για τα υπόλοιπα απολεπιστικά προϊόντα, είτε φυσικά είτε του εμπορίου. Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, θα πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα ανάμεσα σε κάθε απολέπιση του δέρματος. Έτσι η επιδερμίδα προλαβαίνει να επανέλθει και δεν εμφανίζονται ερεθισμοί, αλλά ούτε αυξάνεται η ευαισθησία της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.