Δείτε πώς θα μετρήσετε online τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Δείτε πώς θα μετρήσετε online τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα αιφνίδιο γεγονός που προκύπτει από ξαφνική βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί ξαφνική βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται από θρόμβο αίματος ή σωματίδια ή διαρρηγνύεται. Τα νευρικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου και νεκρώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό έχει ως συνέπεια οι σωματικές λειτουργίες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών των νευρικών κυττάρων να παύουν.

Οι γιατροί μπορούν πλέον να προβλέψουν τον κίνδυνο των ασθενών για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση το εάν έχουν και πόσο προχωρημένο είναι το μεταβολικό τους σύνδρομο, το οποίο περικλείει μια ομάδα επιμέρους παθήσεων όπως η υπέρταση, η χοληστερίνη και το κοιλιακό λίπος.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί αρκετά ακριβή παράγοντα πρόβλεψης του κινδύνου για εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ακόμα, ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται σε αναλογία με τη σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου, ακόμα και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες κι ένα online εργαλείο αξιολόγησης που αναπτύχθηκε από το σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα για να εντοπίσουν εκείνους τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και να τους βοηθήσουν να τον μειώσουν. «Είχαμε προηγουμένως δείξει ότι η σοβαρότητα του μεταβολικού συνδρόμου συνδέεται με μελλοντική στεφανιαία νόσο και διαβήτη τύπου 2», ανέφερε σχετικά ο δρ. Μαρκ Ντεμπόρ., για να προσθέσει: «Αυτή η μελέτη έδειξε περαιτέρω συνδέσεις με μελλοντικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια».

Το εργαλείο είναι δωρεάν διαθέσιμο στο https://metscalc.org/

Η βαθμολογία Ζ σας λέει πόσο σοβαρό είναι το μεταβολικό σας σύνδρομο σε σύγκριση με άλλα άτομα στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Εάν η βαθμολογία σας είναι κάτω από το μηδέν, έχετε χαμηλό βαθμό μεταβολικού συνδρόμου από τον μέσο ενήλικο των ΗΠΑ. Εάν η βαθμολογία σας είναι πολύ κοντά στο μηδέν, τότε έχετε μέσο βαθμό μεταβολικού συνδρόμου. Εάν έχετε βαθμολογία άνω του 0, τότε έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική νόσο.

Ιδιαίτερα, οι βαθμολογίες άνω του 1 ή άνω του 2 δείχνουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα καλά νέα είναι ότι μια σημαντική παράμετρος του μεταβολικού συνδρόμου είναι ο τρόπος ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να μειώσει τη βαθμολογία σας για μεταβολικό σύνδρομο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και η έρευνα στηρίχθηκε σε Αμερικανούς, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εθνικότητα και το φύλο δεν φαίνεται να κάνουν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνολικά, δε, εξηγούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος που παρατηρείται στις λευκές γυναίκες είναι πιθανότατα τυχαίο αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.