Τι είναι η πρόπολη και σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να την χρησιμοποιήσεις

Τι είναι η πρόπολη και σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να την χρησιμοποιήσεις

Η πρόπολη παράγεται από τις μέλισσες, από φυσικές ρητίνες που συλλέγουν από διάφορα φυτά και φλοιούς ορισμένων μεγάλων δέντρων. Υπολογίζεται πως ένα μελίσσι μπορεί να παράγει 100-300γρ. πρόπολη το χρόνο.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική από το 3000 π.Χ. στην Αίγυπτο, ενώ τον 11ο αιώνα ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας είχε παρατηρήσει ότι δρα αποτελεσματικά στους τραυματισμούς από βέλη τόξων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να ενώσουν τα υλικά των κυψελών τους και να εμποδίσουν την εξάπλωση των βακτηρίων και μυκήτων στην αποικία τους.

Στις μέρες μας η πρόπολη χρησιμοποιείται κυρίως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Μπορούμε να τη βρούμε σε υγρή μορφή σε σπρέι ή βάμμα, σε παστίλιες, ενώ υπάρχουν και μέλια με πρόπολη. Επιπλέον, εντοπίζεται και σε μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης, σε κάψουλες, ταμπλέτες και σε αναβράζοντα δισκία. Υπάρχουν, ακόμα, αλοιφές ή κεραλοιφές που περιέχουν πρόπολη και ενδείκνυνται για πληγές, ακμή, έρπη και άφθες.

Υπάρχουν τρία είδη πρόπολης. Η καφέ ή αλλιώς ευρωπαϊκή, η πράσινη που εντοπίζεται στη Βραζιλία και η κόκκινη που εντοπίζεται κατά βάση στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.

Μεταξύ άλλων, η πρόπολη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πονόλαιμου, φαρυγγίτιδας και ιγμορίτιδας είτε ως μονοσυστατικό ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση της καλής στοματικής υγιεινής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει και αντιική δράση, καθώς περιέχει φλαβονοειδή και δρα αποτελεσματικά κατά των ιών του έρπητα, και των αδενο-ιών. Επίσης, έχει αντιμυκητιακή δράση και ενδείκνυται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Τέλος, βοηθά στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει, ενώ διαθέτει και αντιοξειδωτική δράση, μεγαλύτερη από της βιταμίνης Ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.