ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες και τα σεντόνια;

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες και τα σεντόνια;

Γνωρίζατε πως οι περισσότεροι άνθρωποι πλένουν πετσέτες και σεντόνια αρκετά συχνά αν και ίσως, όχι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε;

«Όπως και με τα ρούχα μας, τα λευκά είδη που χρησιμοποιούμε συχνά, ειδικά αυτά που αγγίζουν το φαγητό ή το δέρμα, πρέπει να πλένονται πιο συχνά, ενώ τα λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα λευκά είδη, όπως διακοσμητικές πετσέτες χειρός ή εποχιακά παπλώματα, μπορούν να διαρκέσουν λίγο περισσότερο», λέει στο Considerable η Maeve Richmond, ιδρύτρια της εταιρείας οργάνωσης σπιτιού Maeve’s Method.

Ποιες είναι λοιπόν οι βέλτιστες πρακτικές καθαρισμού λευκών ειδών;

​Διάβασε παρακάτω μερικές οδηγίες σχετικά με το πόσο τακτικά πρέπει να πλένεις αυτά τα συχνά χρησιμοποιούμενα υφάσματα.

Πετσέτες μπάνιου

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε τρεις ή τέσσερις χρήσεις

Αν και έχουν σχεδιαστεί για βαριά χρήση, οι πετσέτες μπάνιου μπορούν να αρχίσουν να μυρίζουν μετά από λίγα ντους, ειδικά αν δεν αερίζονται σωστά.

Εάν γυμνάζεσαι ή έχεις μια σωματικά απαιτητική δουλειά, καλό είναι να τις πλένεις ακόμη πιο συχνά και μην μοιράζεις ποτέ πετσέτες μεταξύ των μελών της οικογένειας εάν κάποιος έχει μια μολυσματική κατάσταση του δέρματος.

Φυσικά, έρχεται μια στιγμή που κάθε πετσέτα πρέπει να πεταχτεί. «Πέρα από τα σκισίματα ή τους λεκέδες, ένα σεντόνι ή μια πετσέτα έχει φτάσει στο τέλος της χρήσης του όταν δεν σου αρέσει πλέον να το χρησιμοποιείς ή να το κοιτάζεις», λέει η Richmond.

Σεντόνια

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε μία εβδομάδα

«Τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να υπόκεινται σε διαφορετικό τύπο φθοράς, οπότε η επιλογή πότε να πλυθούν είναι προσωπική σε αυτή την περίπτωση», λέει η Richmond.

«Εάν η μυρωδιά των φρέσκων κλινοσκεπασμάτων που βάζεις στο κρεβάτι σε κάνει να χαμογελάς, τότε το να αλλάζεις σεντόνια κάθε μία έως δύο εβδομάδες είναι ένας καλός κανόνας».

Οι εξαιρέσεις: Εάν είναι εμφανώς λερωμένα, εάν κάποιος στην οικογένεια είναι άρρωστος, εάν κοιμάσαι γυμνή ή εάν πηγαίνεις στο κρεβάτι χωρίς ντους μετά από τη γυμναστική, είναι καλύτερο να καθαρίζεις πιο συχνά τα σεντόνια σου.

Ο καιρός είναι επίσης ένας παράγοντας: «Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σoυ, τα σεντόνια μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη φθορά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε ζεστό καιρό ιδρώνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εφίδρωση μεταφέρεται εύκολα σε πετσέτες και σεντόνια».

Πετσέτες πιάτων

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε εβδομάδα (το πολύ)

«Οι πετσέτες κουζίνας συλλέγουν τρόφιμα και οι λεκέδες των τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε βακτήρια και οσμές, οπότε είναι καλό να αλλάζεις πετσέτες κουζίνας εβδομαδιαίως εάν μαγειρεύεις συχνά, αλλά εάν οι πετσέτες κουζίνας σου, χρησιμοποιούνται λιγότερο ενεργά ή είναι πιο διακοσμητικές, μπορείς να τις αλλάζεις μια φορά το μήνα», λέει η Richmond.

Πετσέτες χεριών

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε δύο ή τρεις ημέρες

Επειδή οι πετσέτες χειρός είναι συνήθως Α) κρεμασμένες σε ένα δωμάτιο υψηλής κυκλοφορίας, φιλικό προς τα μικρόβια και Β) χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα για διάφορους λόγους, είναι λογικό να τις πλένεις στο πλυντήριο πιο συχνά από τα περισσότερα λευκά είδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καλό με τις πετσέτες είναι ότι κοστίζουν πολύ λίγο σε σύγκριση με τα σεντόνια. Άρα, δεν μας κοστίζει και πολλά να τις έχουμε καθαρές. Και αν σκιστούν, λερωθούν ή απλά τις βαρεθείς, μπορείς να τις ξεφορτωθείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.