ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΗΠΑ: Ασθενής με τατουάζ «μη ανάνηψης» έθεσε ηθικό δίλλημα σε γιατρούς (φωτό)

ΗΠΑ: Ασθενής με τατουάζ «μη ανάνηψης» έθεσε ηθικό δίλλημα σε γιατρούς (φωτό)

Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ξεκάθαρος. Ο κάθε γιατρός θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να σώσει τη ζωή ενός ασθενή. Τι γίνεται όμως αν ο ασθενής δεν το επιθυμεί;

Μπροστά σε αυτό το ηθικό δίλημμα βρέθηκαν γιατροί σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα περιστατικά ένας ασθενής χωρίς τις αισθήσεις του, που είχε τατουάζ με την φράση «Να μην γίνει ανάνηψη» στο στήθος του.

Ο 70χρονος, που ήταν διαβητικός, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα. Όταν έφτασε εκεί, κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ή αν το τατουάζ αντιπροσώπευε την πραγματική του επιθυμία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αποφασίσουν να το αγνοήσουν.

Όπως έγραψαν: «Αρχικά αποφασίσαμε να αγνοήσουμε το τατουάζ, επικαλούμενοι την αρχή της μη επιλογής ενός μη αναστρέψιμου δρόμου, για τον οποίο δεν ήμασταν αβέβαιοι. Αυτή η απόφαση μας έκανε να διαφωνήσουμε λόγω της εξαιρετικής προσπάθειας του ασθενούς να γνωστοποιήσει την προτιθέμενη πρότερη οδηγία του και γι’ αυτό ζητήθηκε η συμβουλή ενός συμβούλου δεοντολογίας».

Ωστόσο, οι σύμβουλοι αργότερα είπαν στους γιατρούς πως θα έπρεπε να σεβαστούν τις επιθυμίες του άνδρα. Μάλιστα, όταν κατάφεραν να εντοπίσουν τα ιατρικά του αρχεία, επιβεβαίωσαν πως είχε στη διάθεσή του μια νόμιμη εντολή «Μη ανάνηψης».

Η ιατρική ομάδα έγραψε: «Οι σύμβουλοι δεοντολογίας πρότειναν πως το λογικό ήταν να συμπεράνουμε ότι το τατουάζ εξέφραζε την πραγματική του επιθυμία και πως ο νόμος δεν είναι μερικές φορές αρκετά ευέλικτος ώστε να στηρίξει τον σεβασμό των καλύτερων συμφερόντων των ασθενών».

Το αποτέλεσμα πάντως ήταν, μετά την απόφαση των γιατρών να τιμήσουν την τελευταία του επιθυμία, η κατάσταση του ασθενή να επιδεινωθεί γρήγορα και τελικά να πεθάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.