Σε ετοιμότητα οι Αρχές για γρίπη και κοροναϊό – Τι έδειξε ο πρώτος έλεγχος για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σε ετοιμότητα οι Αρχές για γρίπη και κοροναϊό – Τι έδειξε ο πρώτος έλεγχος για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές για τον κοροναϊό. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την εξάπλωση της γρίπης και συστήνουν προληπτικά μέτρα.

Σε έξαρση είναι το τελευταίο διάστημα ο ιός της γρίπης στη χώρα μας. Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο παιδί, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για ένα 2χρονο κοριτσάκι, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο εδώ και τέσσερις ημέρες, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Με εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία, δίνονται οδηγίες τόσο στα παιδιά όσο και στους εκπαιδευτικούς, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, κυρίως στα αεροδρόμια, για όσους ταξιδιώτες έρχονται από την Κίνα. Ωστόσο, προκαλούν αίσθηση οι μελέτες επιστημόνων που δεν αποκλείουν να υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μπορούν όμως να μεταδώσουν τον ιό.

Ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει δώσει οδηγίες προστασίας, για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κίνα το επόμενο διάστημα.

ία απλή περίπτωση γρίπης αποδείχθηκε πως ήταν το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο σχετικός έλεγχος διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Παστέρ σε οικογένεια τουριστών από την Κίνα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ειδικότερα, εξετάστηκε το κοριτσάκι της οικογένειας, το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο «Παίδων» και τέθηκε σε καραντίνα, ωστόσο έλαβε εξιτήριο μόλις επιβεβαιώθηκε πως τελικά επρόκειτο για απλή γρίπη.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ διαθέτει τη δυνατότητα ειδικού ελέγχου του νέου στελέχους κορονοϊού (2109 – nCoV) με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .

Όπως ανακοίνωσε, προς το παρόν, η εξέταση διατίθεται κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι εξετάσεις θα μπορούν να διατίθεται και σε ιδιώτες.

Άσκηση ετοιμότητας στο Αττικόν

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού 2019-nCoV.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι η σειρά κρουσμάτων πνευμονίας που εμφανίστηκαν στην πόλη Γουχάν, αποδίδονται σε ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV).

Οι κορονοϊοί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.