Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ στη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: «Δε θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο»

Προκλητική ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ στη μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: «Δε θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο»

Προκλητική εν μέσω στρατιωτικών παρελάσεων και δηλώσεων για ακόμη μια φορά η Τουρκία με την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Τόσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν όσο και το υπουργείο εξωτερικών που τον ακολούθησε μίλησαν για αντέστρεψαν πλήρως την πραγματικότητα, μιλώντας ο μεν πρώτος για «γιορτή της ελευθερίας και ειρήνης» ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ απείλησε ότι «δε θα επιτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων στο νησί.»

Την ίδια ώρα σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πραγματοποιούσαν στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε μια ωμή επίδειξη στρατιωτικής δύναμης ενώ δύο μαχητικά από το ακροβατικό Σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» εκτελούσαν επιδείξεις.

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Όχι τετελεσμένα στους Τ/Κ»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πως η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στη Κύπρο θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και θα είναι δίπλα στους «ομογενείς αδελφούς μας».

Σε μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ της ίδρυσης μιας τάξης βασισμένης στη δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την ισότητα.

«Η χώρα μας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες υπό την ηγεσία του αξιότιμου προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να συζητηθεί το θέμα με σοβαρότητα και ειλικρίνεια αφήνοντας στην άκρη τις προσεγγίσεις που θεωρούν τη μη λύση, ως λύση. Με τον ίδιο τρόπο οι Τουρκοκύπριοι έκαναν μεγάλες θυσίες και μεγάλα βήματα για την ειρηνική λύση με το δημοψήφισμα του 2004 και τη διαδικασία που ακολούθησε».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ακόμη ότι «αντίθετα με αυτή την ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, είναι φανερό ότι υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να μετατρέψουν τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα σε ένα κράτος ελληνοκυπριακό», προσθέτοντας ότι αυτή η προσέγγιση εμφανίστηκε ξανά με τη μη κατάληξη της Συνόδου για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μια καθαρή στάση υπέρ των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν τη λύση και εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία είναι η πλευρά που σπρώχνει μακριά τις προτάσεις για λύση».

Ερντογάν: «Γιορτή ειρήνης και ελευθερίας»!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε με την πλήρη αναστροφή της ιστορικής πραγματικότητας, με τις δηλώσεις του.

Εκτός από το ότι χαρακτήρισε την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία είχε χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενος ως γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού παρ όλο που η Τουρκία είναι αυτή που αρνείται πεισματικά να αποχωρήσουν τα στρατεύματά της από το νησί.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ να είναι θύμα της μη λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Υποστήριξε ακόμη ότι «η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» εννοώντας φυσικά με το τελευταίο ότι δε θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε έρευνες στη δική της ΑΟΖ.

Η παρέλαση

Στην στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν τεθωρακισμένα, άρματα μάχης, άλλα στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικά, οχήματα της «αστυνομίας» και της «πολιτικής άμυνας», παλιά κλασσικά οχήματα, παρέλασαν στρατιώτες, μαθητές και βετεράνοι ενώ στο τέλος της παρέλασης πέταξαν 2 «τουρκικά αστέρια», αεροπλάνα επίδειξης της τουρκικής Αεροπορίας που θα προβούν σε ακροβατικά αέρος στις 6 το απόγευμα στην Κερύνεια.

Μετά το τέλος της παρέλασης μίλησαν ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε το χθεσινό του διάγγελμα, και ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος στις 3 το απόγευμα θα δει τον κ. Ακιντζί, ακολούθως τον «πρόεδρο» της «βουλής», τον «πρωθυπουργό», θα παρευρεθεί στη δεξίωση που δίδει απόψε ο Τ/κ ηγέτης και θα αναχωρήσει αμέσως μετά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, για τους «εορτασμούς» στα κατεχόμενα βρίσκονται Βουλευτές από τον Καναδά, τη Βρετανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη Μποτσουάνα, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαυριτανία, τη Γουινέα Μπισάου και το Τσαντ. Η ξένη αντιπροσωπεία, όπως λέγεται, είχε χθες συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, τον «πρόεδρο» της «βουλής» και τον «πρωθυπουργό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.