ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ενεργειακό Αρμαγεδώνα με το πετρέλαιο στα 300$ το βαρέλι βλέπουν οι Ρώσοι σε σύγκρουση Σ. Αραβίας & Ιράν

Ενεργειακό  Αρμαγεδώνα με το πετρέλαιο στα 300$ το βαρέλι βλέπουν οι Ρώσοι σε σύγκρουση Σ. Αραβίας & Ιράν

Μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή στο βαρέλι πετρελαίου στα 300$.

Αυτό αναφέρουν ειδικοί Ρώσοι αναλυτές απατώντας σε ερωτήσεις του RT αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ένας πόλεμος μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων στον Κόλπο.

Εάν ξεσπάσει σύγκρουση τότε οι τιμή του πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί κατά 500%

«Οι τιμές στην ενέργεια εξαρτώνται πλήρως από την ένταση της σύγκρουσης. Ας θυμηθούμε το ιρακινό Κουρδιστάν το οποίο εν μέσω συγκρούσεων πραγματοποιούσε εξαγωγές 550.000 βαρελιών την ημέρα μέσω της Τουρκίας. Σχετικά με αυτό μπορούμε να περιμένουμε μια άνοδο πανικού στις τιμές στα 150 με 200$ από την πρώτη ημέρα κιόλας της σύγκρουσης.

Εάν δε, Ιράν και Σαουδική Αραβία πραγματοποιήσουν αμοιβαία πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τότε οι τιμές θα εκτοξευτούν στα 300$ το βαρέλι», σημειώνει ο Mikhail Mashchenko αναλυτής στο συμβουλευτικό ίδρυμα eToro για επενδυτές στο χώρο της ενέργειας.

Ο Ivan Karyakin σύμβουλος επενδύσεων στο Global FX, σημειώνει πως η περιοχή που μπορεί να εμπλακεί στην σύρραξη παρέχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ παράγουν μαζί 28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το οποίο είναι λίγο πιο κάτω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι τιμές θα πάνε κατευθείαν στα 180 με 200$ το βαρέλι», σημειώνει για να συμπληρώσει:

«Μετά όλα θα εξαρτώνται από την διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης. Η παγκόσμια αγορά μπορεί να επιβιώσει μια ή δύο ημέρες, με τις τωρινές τιμές αλλά εάν η σύγκρουση κρατήσει μια εβδομάδα τότε αυτές θα πάνε στα 200$ και αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις καθώς τα αποθέματα θα μειωθούν».

Πάντως ο ίδιος αναλυτής προσθέτει πως ένας πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν είναι μάλλον απίθανος αφού δεν συμφέρει ούτε την Ρωσία ούτε και την Κίνα:

«Η Ρωσία είναι εταίρος σε πολλές χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου η Κίνα, η οποία θα έχει και τον υψηλότερο βαθμό ρίσκου σε περίπτωση που οι τιμές ανέβουν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν αλλά και στις ΗΠΑ για να προληφθεί μια τέτοια σύγκρουση».

Ένας άλλος αναλυτής στην Forex Optimum, ο Ivan Kapustiansky αναφέρει πως οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο θα επηρεαστούν αρνητικά:

«Σε περίπτωση πολέμου οι αγορές θα χάσουν περί το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Φυσικά οι πρώτοι που θα επηρεαστούν θα είναι οι εισαγωγείς πετρελαίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η ευρωζώνη της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα δηλαδή οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν αντιλαμβάνονται πλήρως τι θα συμβεί στις οικονομίες τους, καθώς το πετρέλαιο είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για αυτές και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τη παραγωγή τους σταθερή ακόμη και εν μέσω πολέμου, αναφέρει ο αναλυτής του CIS Andrey Dyachenko:

«Ακόμη και μια προσωρινή πτώση στην προσφορά πετρελαίου θα φέρει άλλους παίχτες, όπως οι ΗΠΑ να αναπληρώσουν το κενό αυτό. Επομένως σε περίπτωση πολέμου και οι δύο χώρες θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου σταθερή».

Στο ερώτημα τι συμβεί στην παγκόσμια οικονομία ο Dyachenko λέει:

«Με τους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία μια ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού απλά θα οδηγήσει περισσότερους πληθυσμούς πιο κοντά στην φτώχεια».

Ένας πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν θα είναι ζημιογόνος

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα σήμερα, υποστηρίζει ο Petr Pushkarev επικεφαλής αναλυτής στην TeleTrade. Η ιρανική επανάσταση του 21978-79 και η ταραχές το 1987 στη Μέκκα όπου 400 Σιίτες Ιρανοί έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις με τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας, επιδείνωσαν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Για τα επόμενα χρόνια η Σαουδική Αραβία είναι απασχολημένη με προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομλιας για να αντικαταστήσει σταδιακά τα απώλειες από την πώληση του πετρελαίου.

Οι Σαουδάραβες δεν είναι έτοιμοι τώρα για πλήρη ένοπλη σύρραξη με το Ιράν, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ζημιογόνα και όχι επωφελής για τον διαδοχο του θρόνου Mohammed Bin Salman, ι οποίος το παρών διάστημα συγκεντρώνει εξουσίες στα χε΄ρια του με την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Ίσως η παρουσία ενός εξωτερικού εχθρού όπως το Ιράν εξυπηρετεί τα σχέδιά του αλλά μόνο για ένα πόλεμο στην Υεμένη ή τη Συρία και τίποτα παραπάνω» σημειώνει ο Pushkarev.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Mashchenko, ο οποίος συμφωνεί πς ένας πόλεμος μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν θαεις βάρος και των δύο.

«Οι Σαουδάραβες αν και πιο αισθάνονται πιο σίγουροι για την θετική έκβαση ενός πολέμου, από ότι οι Ιρανοί, έχουν ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμός τους της τάξης του 10% επι του ΑΕΠ, ενώ η Τεχεράνη μόλις τώρα άρχισε να αυξάνει τις εξαγωγές της στο πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί, Οπότε δεν συμφέρει κανένα μια ένοπλη σύγκρουση τώρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.