ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Casus belli» για την Σαουδική Αραβία οι ενέργειες του Ιράν στην Μέση Ανατολή; «Ως εδώ» λέει το Ριάντ (βίντεο)

«Casus belli» για την Σαουδική Αραβία οι ενέργειες του Ιράν στην Μέση Ανατολή; «Ως εδώ» λέει το Ριάντ (βίντεο)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ριάντ στην Μέση Ανατολή αποτελούν μια απάντηση στην ιρανική επιθετικότητα, όπως την χαρακτήρισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάληψη δράσης στο μέλλον ενάντια στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

«(Οι Ιρανοί) είναι εκείνοι που δρουν με έναν επιθετικό τρόπο. Αντιδρούμε σε αυτή την επιθετικότητα και λέμε: Ως εδώ. Δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να το κάνετε αυτό πλέον», δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters θέτοντας εν τύποις «casus belli» απέναντι στην Τεχεράνη.

Όπως σημείωσε, το Ριάντ συζητά με τους συμμάχους του για ποιες μοχλεύσεις να χρησιμοποιήσει ενάντια στην Χεζμπολάχ -σύμμαχο του Ιράν- για να τερματίσει την κυριαρχία της στον Λίβανο και τις παρεμβάσεις της σε άλλες χώρες.

«Θα αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για ποιες επιλογές βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ, που ως πτέρυγα της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς «εκτελεί τα προστάγματα του Ιράν», σύμφωνα τον ίδιο, πρέπει να αφοπλιστεί προκειμένου ο Λίβανος να σταθεροποιηθεί.

«Οπουδήποτε παρατηρούμε ένα πρόβλημα, βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ ενεργεί ως ένας βραχίονας ή πράκτορας του Ιράν και αυτό πρέπει να τερματιστεί», επισήμανε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας.

Υποστήριξε ότι το Ιράν έχει προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, έχει δολοφονήσει διπλωμάτες και έχει παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Η Τεχεράνη αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

«Αν θέλετε να σας αντιμετωπίζουμε ως έναν καλό γείτονα, συμπεριφερθείτε ως τέτοιος. Αν συνεχίσετε να ενεργείτε με έναν επιθετικό τρόπο, θα σας απωθήσουμε».

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επανέλαβε την άρνηση του Ριάντ ότι εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνο Σαάντ αλ Χαρίρι σε παραίτηση ή ότι τον έθεσε υπό κράτηση. «Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν παραδίδει τον θρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο βασιλιάς Σαλμάν θα παραιτηθεί και θα παραδώσει το στέμμα του στον 32χρονο γιο του την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ο βασιλιάς Σαλμάν θα παραμείνει σε έναν ρόλο ανώτερου επιτηρητή, παραχωρώντας ωστόσο τις εξουσίες και τον βασιλική εξουσία στον γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς Σαλμάν θα αποκαλείται «Θεματοφύλακας των Ιερών Προσκυνημάτων» και θα έχει έναν ρόλο περισσότερο τιμητικό. Οι εξελίξεις για την αλλαγή στο βασιλικό θώκο της Σαουδικής Αραβίας δρομολογούνται μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκησαν πάνω από 40 πρίγκιπες και υπουργοί της κυβέρνησης, νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Την έρευνα για την αποκάλυψη του σκανδάλου και την εντολή για τη σύλληψη των 40 και πλέον ατόμων, είχε υπό την ευθύνη του ο διάδοχος, όπως όλα δείχνουν, του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο οποίος πλέον είναι γνωστό ότι κινεί και τα νήματα στο θεοκρατικό βασίλειο της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις λοιπόν του ΥΠΕΞ του Bασιλείου δεν πέφτουν «σαν κεραυνός εν αιθρία» καθώς ο 32χρονος διάδοχος θέλει να καθιερώσει την θέση του.

Και τί καλύτερος τρόπος από το να στραφούν τα βέλη σ’ έναν εχθρό στο εξωτερικό που εμπλέκεται στα συμφέροντα του Ριάντ;

Όπως αναφέρουν τα αραβικά Μέσα, η παράδοση του βασιλικού στέμματος στον 32χρονο διάδοχο, θα είναι η τελευταία πράξη μίας αλληλουχίας ενεργειών, οι οποίες δρομολογήθηκαν το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αραβικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ο βασικός άξονας της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος βασιλιάς, θα είναι οι σχέσεις με το Ιράν, τον βασικό ανταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας στην παραγωγή πετρελαίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.