ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Πυρά» ενάντια στην απόφαση του Ντ. Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

«Πυρά» ενάντια στην απόφαση του Ντ. Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μακρόν: «Λυπηρή» η μονομερής απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για μονομερή απόφαση και επεσήμανε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Χαμάς: Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως για τα αμερικανικά συμφέροντα

«Τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, διαμήνυσε η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Γκουτέρες: Όχι στα μονομερή μέτρα, μόνη εναλλακτική η λύση των δύο κρατών

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Άγκυρα: Ανεύθυνη ενέργεια η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Ανεύθυνη» ενέργεια χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσουγλου, τόνισε ότι «καταδικάζουμε την ανεύθυνη δήλωση της αμερικανικής διοίκησης που ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η απόφαση είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».

Το Κάιρο απορρίπτει την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Απορρίπτει η Αίγυπτος την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατάρ: «Θανατική καταδίκη» για την ειρήνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε “θανατική καταδίκη” για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Με τη σειρά της, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. «Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό» είπε η Μέι.

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το «status quo» και να φερθούν με «σοφία και σύνεση». «Η Ιερουσαλήμ είναι μία μοναδική πόλη, που είναι ιερή για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους […] και έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ειρήνη» είπε ο ποντίφικας.

Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επίσης, «είδε» στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία» είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν, αν και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αναμφίβολα αντίθετο» στην απόφαση του Τραμπ, κάνοντας λόγο για «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Μπασάρ αλ Άσαντ: «Η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα των Παλαιστινίων»

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων” τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.