Εμπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας: «Όχι» από Πούτιν σε Ερντογάν για την κατάληψη της Αφρίν από τουρκικές δυνάμεις

Εμπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας: «Όχι» από Πούτιν σε Ερντογάν για την κατάληψη της Αφρίν από τουρκικές δυνάμεις

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις μετά την άρνηση της Μόσχας να δώσει το «πράσινο» φως στις τουρκικές δυνάμεις για να προχωρήσουν προς την Αφρίν, η κατάληψη της οποίας συνιστά διακαή πόθο του Ερντογάν, προκειμένου να εκδιώξει τους Κούρδους απο την βόρεια Συρία.

Όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα η Ρωσία που αναμενόταν να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην τουρκική επιχείρηση για την εκδίωξη του YPG από την περιοχή της Άφριν, έκανε ένα βήμα πίσω.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το δημοσίευμα της yeniakit:

«Την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμαζόταν για στρατιωτική επιχείρηση στην νέα χρονιά κατά του YPG έγινε γνωστό πως προέκυψε μια απροσδόκητη στάση από την Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, η Ρωσία πριν από μήνες είχε δηλώσει πως θα εκκένωνε τις βάσεις της στην Αφρίν, προκειμένου να προωθηθούν οι τουρκικές δυνάμεις.

Μάλιστα αναφέρεται πως στην τελευταία σύνοδο στο Σότσι, η Ρωσία υποσχέθηκε πως θα κάνει συγκεκριμένα βήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση και η Τουρκία, είχε αρχίσει στρατιωτικές ετοιμασίες για επιχείρηση στο Άφριν και είχε δηλώσει πως την είχε προγραμματίσει για τον Ιανουάριο του 2018.

Αλλά αναφέρεται πως τις τελευταίες μέρες η Ρωσία και το συριακό καθεστώς άλλαξαν στάση στο θέμα», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, ενώ συνεχίζει αναφέροντας:

Με τον τουρκικό Στρατό να έχει περικυκλώσει την Άφριν βόρεια από την Ιντλίμπ και από την συνοριακή γραμμή του Κίλις, ξαφνικά βρίσκεται καθηλωμένος εξαιτίας της άρνησης των Ρώσων να αποσυρθούν από την περιοχή.

Αναφερόταν μάλιστα πως η στρατιωτική επιχείρηση θα γινόταν από αυτά ακριβώς τα σημεία.

Η συμφωνία στο Σότσι μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ήταν ότι η Ρωσία θα είχε αποσύρει την στρατιωτική της δύναμη που διατηρεί στο Άφριν, πολύ πριν ξεκινήσει η τουρκική επίθεση, κάτι που όμως δεν έγινε τελικά.

Σχολιαζόταν μάλιστα πως εάν η Ρωσία απέσυρε την στρατιωτική της δύναμη, το YPG δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην Άφριν κατά τν τουρκικών δυνάμεων.

Μάλιστα το γεγονός ότι Ρώσος στρατηγός εμφανίστηκε σε συνέντευξη τύπου στην Ντερ ελ Ζορ μαζί με δυνάμεις του YPG έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Μετά από αυτή την εικόνα που έδειχνε πως η Ρωσία συνεργάζεται εκεί με το YPG, υπήρξαν ισχυρισμοί πως η Ρωσία άλλαξε τα σχέδια της για το Άφριν».

Σημειώνεται πως όταν η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως θα διοργάνωνε Συνέδριο Λαών της Συρία όπου καλεσμένα θα ήταν και PYD/YPG, η Τουρκία είχε αντιδράσει έντονα.

Μετά από την κριτική της Άγκυρας, η Μόσχα δεν ακύρωσε το συνέδριο αλλά το ανέστειλε για τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα λέγεται πως η Ρωσία που την περασμένη εβδομάδα έστειλε στρατό στο Άφριν, λόγω των αντιρρήσεων της Άγκυρας, κινητοποιήθηκε ώστε και στις επονομαζόμενες ¨Συνομιλίες της Γενεύης¨ να εκπροσωπηθούν και οι Κούρδοι που μέχρι τώρα δεν είχαν κληθεί.

Πως οραματίζονται οι Τούρκοι ότι θα επιτεθούν στην Αφρίν

Στο μεταξύ οι δυνάμεις των ανταρτών που εξοπλίζονται και υποστηρίζονται από την Τουρκία προετοιμάζονται για την επίθεση στην Αφρίν.

Στην Άγκυρα έφτασε ο Πούτιν πριν απο λίγο όπου αναμένεται ότι θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επίθεσης στην Αφρίν απο τον Ερντογάν.

https://twitter.com/aldin_ww/status/940254383295598592

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.