Αδειάζουν την Αφρίν Τούρκοι και ισλαμιστές – Πλιάτσικο σε εστιατόρια και καταστήματα (φωτό, βίντεο)

Αδειάζουν την Αφρίν Τούρκοι και ισλαμιστές – Πλιάτσικο σε εστιατόρια και καταστήματα (φωτό, βίντεο)

Oι Τουρκμένοι ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν την Κυριακή την Αφρίν στην Συρία με την υποστήριξη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων επιδόθηκαν σε πλιάτσικο.

Οι αντάρτες μπήκανε σε σπίτια, εστιατόρια και καταστήματα και άρπαξαν από φαγητά μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και κουβέρτες. Στη συνέχεια έβαλαν τα λάφυρα σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά και έφυγαν από την πόλη.

Τις πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία ανακοινώνοντας ότι οι Σύροι σύμμαχοι των Τούρκων »ξεκίνησαν τα πλιάτσικα σε ιδιωτικές περιουσίες και πολιτικοστρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Ορισμένοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι αντάρτες έβαλαν φωτιά σε καταστήματα που πωλούσαν αλκοόλ.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι στρατιώτες έκαναν τη δική τους επίδειξη δύναμης γκρεμίζοντας, μεταξύ άλλων, ένα άγαλμα του σιδηρουργού Κάβα, του ήρωα των Κούρδων που συμβολίζει την αντίσταση κατά της καταπίεσης, ενώ άλλοι στρατιώτες αφού κρέμασαν την τουρκική σημαία σε κεντρικά κτήρια στη συνέχεια έσκισαν πανό με μηνύματα υπέρ των Κούρδων.

Τι σημαίνει η κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους

Αναλυτές αναφέρουν ότι η κατάληψη της πόλης Αφρίν αποτελεί μια μεγάλη νίκη για την Άγκυρα καθώς ισχυροποιεί τον έλεγχο των συνόρων της με τη Συρία. Ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να μετακινήσει εκεί ομάδες προσφύγων.

Προσθέτουν, επίσης, ότι μετά την κατάληψη του Αφρίν ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει την επιθετική του τακτική με στόχο άλλες πόλεις τις οποίες ελέγχουν οι Κούρδοι φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ.

Η κατάληψη του Αφρίν αποτελεί, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οπισθοχώρηση για τους Κούρδους της Συρίας καθώς η πόλη αυτή αποτελούσε ένα από τα τρία κομβικά σημεία στην προσπάθειά τους για αυτονόμηση. «Αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για το σχέδιο αυτοδιάθεσης. Τώρα μπαίνουν σε κίνδυνο και άλλες περιοχές» δήλωσε ο ειδικός επί του Κουρδικού Μουτλού Τσιβίρογλου.

Ωστόσο σε μια πρώτη αντίδραση ο αξιωματούχος της κουρδικής πολιτοφυλακής, Οτμάν Σεΐχ Ισά, ανακοίνωσε ότι «ο πόλεμος κατά της τουρκικής κατοχής θα αλλάξει» και θα μετεξελιχθεί από απευθείας σύγκρουση σε ανταρτοπόλεμο. «Κουρδικές δυνάμεις παραμένουν στην Αφρίν και θα επιτίθενται στις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους με κάθε ευκαιρία» προειδοποίησε. «Οι στρατιώτες μας θα γίνουν μόνιμος εφιάλτης τους», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα δε με το Associated Press, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές που συμμετέχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αποχωρούν από τη βορειοανατολική Συρία για να μεταβούν στο Αφρίν.

Η κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πονοκέφαλο και για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ήλπιζε ότι οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν μέσα στη Συρία και γι’ αυτό εξάλλου είχε δώσει εντολή στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να κατευθυνθούν στην πρώτη γραμμή για να «κόψουν» την τουρκική επέλαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.