Το Ισραήλ απειλεί τη Συρία: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση, αν μπείτε στα υψίπεδα του Γκολάν»

Το Ισραήλ απειλεί τη Συρία: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση, αν μπείτε στα υψίπεδα του Γκολάν»

Το Ισραήλ θα δώσει μια “σκληρή απάντηση” εάν ο Συριακός στρατός εισέλθει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman. Το Τελ Αβίβ ενίσχυσε τα στρατεύματά του στην περιοχή εν μέσω των προόδων της Συρίας εναντίον των ανταρτών.

“Από την πλευρά μας θα τηρήσουμε τη συμφωνία μη επίθεσης του 1974 και θα επιμείνουμε επίσης να τηρηθεί κάθε γράμμα της ενώ κάθε παραβίαση θα έχει ως συνέπεια μια σκληρή απάντηση από το κράτος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Lieberman στο κοινοβούλιο όπως αναφέρουν Ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Τελ Αβίβ προειδοποίησε επανειλημμένα τη Συρία ενάντια στην είσοδο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εν μέσω της συνεχιζόμενης επιχείρησης κατά των ανταρτών στα νοτιοδυτικά της χώρας. Το Ισραήλ έχει επίσης επιδείξει τη στρατιωτική του παρουσία στην κατεχόμενη περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν, προβάλλοντας τη δέσμευση να προστατεύσει την “κυριαρχία” και τα “σύνορα” του. Τα υψώματα του Γκολάν έχουν κατακτηθεί από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967, αλλά η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Καθώς η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί εδώ και χρόνια, το Τελ Αβίβ δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν συμμετέχει σε αυτήν. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στα Όρη του Γκολάν, αναφέροντας ως πρόφαση “αδέσποτα βλήματα” που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ισραηλινός στρατός «επιτέθηκε σε ένα συριακό φυλάκιο» εν μέσω πυρών όλμων που κατευθύνονταν προς τα κατεχόμενα υψώματα Γκολάν. Κάποια βλήματα, που φέρεται ότι εκτόξευσαν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, προσγειώθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, χωρίς καν να φτάσουν σε ισραηλινές θέσεις. Ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σημείωσαν ότι τα βλήματα εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών κατά των ανταρτών, αποφάσισε να “αντιδράσει”. Η ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκάλεσε θύματα στις συριακές δυνάμεις.

Εκτός από το διασυνοριακό βομβαρδισμό, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα στοχεύσει σε διάφορες στρατιωτικές θέσεις στη Συρία, με στόχο την αυξανόμενη ιρανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Η Δαμασκός αρνήθηκε την παρουσία ιρανικών στρατευμάτων στο έδαφός της, εκτός από τους συμβούλους που προσκλήθηκαν, καταδικάζοντας τις επιθέσεις αυτές ως κραυγαλέα παραβίαση της ακεραιότητάς της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Κυριακή, τα συριακά κρατικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον της αεροπορικής βάσης T-4 στην Homs, αποδίδοντας την στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Αρκετοί εισερχόμενοι πυραυλοι αναφέρθηκε πως αναχαιτίστηκαν και ένα επιθετικό αεροπλάνο χτυπήθηκε. Το Ισραήλ δεν εξέδωσε κανένα σχόλιο για το περιστατικό. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία για την επίθεση στην αεροπορική βάση T-4. Η επιχείρηση, η οποία δεν αναγνωρίστηκε επισήμως από το Τελ Αβίβ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών Σύρων στρατιωτών και ιρανών συμβούλων, καταστρέφοντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.