ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αμερικανικό Πεντάγωνο: «Η Κίνα κάνει ασκήσεις προσβολής αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στον Ειρηνικό»

Αμερικανικό Πεντάγωνο: «Η Κίνα κάνει ασκήσεις προσβολής αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στον Ειρηνικό»

Την προσβολή αμερικανικών και συμμαχικών στις ΗΠΑ στόχων στον Ειρηνικό Ωκεανό ασκούνται για να εκτελέσουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρει έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για το εμπόριο.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «εντείνονται οι προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως δαπανώντας μόνον πέρυσι πάνω από 190 δισ. δολάρια στην άμυνα ποσό που σχεδόν ισοδυναμεί με τις αμερικανικές ετήσιες δαπάνες δεδομένου του πολύ χαμηλότερου κόστους κτήσης των κινεζικών όπλων».

«Την τελευταία τριετία οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επέκτειναν τις υπεράκτιες περιοχές δράσης των βομβαρδιστικών του σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές και εκπαιδεύονται για πλήγματα κατά αμερικανικών και συμμαχικών στόχων», επισημαίνεται.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ενώ οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τη δράση τους, δεν είναι σαφές τι μήνυμα θέλει να στείλει το Πεκίνο με τις πτήσεις αυτές, «πέρα από μια επίδειξη βελτιωμένων δυνατοτήτων».

Κινεζικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν φέτος σε νησιά και ατόλες στη Νότια Σινική Θάλασσα στο πλαίσιο ασκήσεων στον διαφιλονικούμενο στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Η έκθεση του Πενταγώνου επισημαίνει ακόμη ότι μέχρι το 2028 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 240 δισ. δολάρια, ενώ υπογραμμίζει την ραγδαία πρόοδο του κινεζικού διαστημικού προγράμματος.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Πεντάγωνο κατονόμασε την Κίνα και τη Ρωσία ως βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ , θέτοντας τις δύο χώρες στο επίκεντρο της νέας εθνικής αμυντικής στρατηγικής.

Μολονότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο διατηρούν κάποιο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων, η συνεργασία αυτή δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον Μάιο, που το Πεντάγωνο ακύρωσε μια πρόσκληση προς την Κίνα για να μετάσχει σε πολυεθνικά ναυτικά γυμνάσια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούνιο ο Τζιμ Μάτις έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Άμυνας που επισκέφθηκε το Πεκίνο εδώ και τέσσερα χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.