ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Όταν οι Τούρκοι έριχναν βολές στο Φαρμακονήσι και «συνόδευαν» ΥΕΘΑ και ΠτΔ – Εν αναμονή της επίσκεψης Α.Τσίπρα στο νησί

Όταν οι Τούρκοι έριχναν βολές στο Φαρμακονήσι και «συνόδευαν» ΥΕΘΑ και ΠτΔ – Εν αναμονή της επίσκεψης Α.Τσίπρα στο νησί

Μια «θερμή» υποδοχή φαίνεται πως ετοιμάζουν οι Τούρκοι στο πρωθυπουργό Α.Τσίπρα καθώς κατά την επίσκεψή του στο Φαρμακονήσι, απέναντι από τα σκάφη του ΠΝ και τα μαχητικά της ΠΑ που θα καλύπτουν την επίσκεψη του, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρατάσσουν επτά κύρια σκάφη επιφανείας (φρεγάτες και κορβέτες)

Ο πρωθυπουργός βέβαια θα επισκεφτεί και την Κάλυμνο αλλά το ίδιο το Φαρμακονήσι η Άγκυρα το αμφισβητεί ότι δεν είναι ελληνικό!

Περιλαμβάνεται άλλωστε στα «γνωστά» 18 ελληνικά νησιά για τα οποία η τουρκική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν «επέτρεψε» να τα κατέχει.

Στο Φαρμακονήσι είχαμε στο παρελθόν (στο πολύ κοντινό) μεγάλες τουρκικές προκλήσεις.

Πέρσι στις 17 Φεβρουαρίου σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής εκτέλεσε βολές εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από Φαρμακονήσι σε μία κίνηση που πραγματικά δεν έχει επαναλάβει στο παρελθόν η Τουρκία και από τότε μπήκαμε σε μια περίοδο όπου “όλα μπορούμε να τα περιμένουμε”

Οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει περιοχή για άσκηση με NAVTEX την οποία ακύρωσε η ελληνική πλευρά με αντίστοιχη οδηγία.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα έστειλε το σκάφος, το TCG Kuşadası (P-1215) κλάση Τούζλα, της Ακτοφυλακής το οποίο το πρωί κινήθηκε ανατολικά από το Φαρμακονήσι παραβιάζοντας τα Εθνικα Χωρικά Ύδατα

Στη συνέχεια ξεκίνησε την ετκέλεση βολών εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Κάτι τέτοιο, ουδέποτε είχε συμβεί στο παρελθόν.

Το τουρκικό πλοίο αποχώρησε προς τα τουρκικά παράλια όταν στην περιοχή έφτασε κανονιοφόρος του ΠΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267) η οποία βρίσκονταν κοντά στην περιοχή «επι σκοπούν» ακριβώς για τέτοια περιστατικά.

Η κανονιοφόρος προειδοποίησε το τουρικό περιπολικό το οποίο πραγματοποίησε βολές για δέκα πέντε περίπου λεπτά με κατεύθυνση προς Τουρκία. Μετά την προειδοποίηση αποχώρησε προς τις τουρκικές ακτές.

Δύο μόλις ημέρες πριν η ΤΗΚ βομβάρδισε εικονικά το ελληνικό φυλάκιο του νησιού. Πραγματοποίησαν εικονικές βολές με όπλα μακρού πλήγματος!

Σημειώνεται ότι τα SHORADS SA-8B (OSA II) και τα V/SHORADS, ASRAD με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι μονάδες της Εθνοφρουράς, είδαν, αλλά λόγω μεγάλου ύψους πτήσης και μεγάλης απόστασης, δεν μπόρεσαν να εγκλωβίσουν τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία εξ αυτού του λόγου, προτίμησαν την ασφάλεια του μεγάλου ύψους.

Το καλοκαίρι του 2017 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, επιχείρησαν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και μάλιστα σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: Το αεροσκάφος του επικεφαλής του ελληνικού κράτους, ο οποίος επισκέπτεται τα ακριτικά νησιά του Α.Αιγαίου και επιθεωρεί τις φρουρές, προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση, όταν οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και προειδοποίησαν ότι “παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο”!

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία βρισκόντουσαν αρκετά κοντά στο αεροσκάφος του ΠτΔ δεν άφησαν κανένα περιθώριο πιθανής έμπρακτης αμφισβήτησης από τουρκικά μαχητικά και έτσι σιώπησε το τουρκικό ραντάρ.

Οι προκλήσεις των Τούρκων όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς λίγο αργότερα επανέλαβαν την γνωστή προκλητική τους τακτική, επικοινωνώντας με το CH-47DGR Chinook της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι προειδοποίησαν εκ νέου ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR, παρά το ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου οι κ.κ Παυλόπουλος και Καμμένος επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών, εννοώντας ότι τα νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά είναι αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος…

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η ΤΗΚ όταν τουρκικά μαχητικά έφτασαν πολύ κοντά στο αεροσκάφος που μετέφερε τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο και την Ολλανδέζα ομόλογό του Jeanine Hennis-Plasschaert αλλά και τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας Klaas Dijkhoff και επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την πορεία του προς την Χίο.

Σημειώνεται ότι οι δύο Ολλανδοί υπουργοί πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και επισκέφθηκαν το Φαρμακονήσι, τη Χίο και το Αγαθονήσι.

Στη Χίο επισκέφθηκαν το σημείο υποδοχής (hot spot) και καταγραφής των προσφύγων, στο Φαρμακονήσι πραγματοποιήθηκε η βασική ενημέρωση από τον επικεφαλής του φυλακίου, ενώ στο Αγαθονήσι συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές.

Τα τουρκικά F-16 «υποδέχτηκαν» τους Ολλανδούς για να τους «δέιξουν» ότι βρίσκονταν σε τουρκικό χώρο

Η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις στο Φαρμακονήσι είναι αμέτρητες. Όμως αν κάποιος τις παρατηρήσει προσεκτικά θα δει ένα χαρακτηριστικό:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάθε φορά κλιμακώνονται περισσότερο. Οι Τούρκοι δείχνουν σαν να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, το επιχειρησιακό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.