Μυθολογία για σύγκρουση 6ου Στόλου με Τουρκία, τέλος: Η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX που κυκλώνει το νησί… πλην ΕxxonMobil!

Μυθολογία για σύγκρουση 6ου Στόλου με Τουρκία, τέλος: Η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX που κυκλώνει το νησί… πλην ΕxxonMobil!

[Αρχικό κείμενο 03:22] H πλήρης και τυπική επιβεβαίωση ότι ΗΠΑ και Τουρκία «τα βρήκαν» σε ότι αφορά τις έρευνες αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τις έρευνες της ExoonMobil αντίθετα με ότι συνέβη με τους Ιταλούς «λαγούς» της ΕΝΙ, η Αγκυρα εξέδωσε την (παράνομη…) NAVTEX 0369/18 που περικυκλώνει την Κύπρο από τα βορειοδυτικά στα νότια και μετά προς τα βορειοανατολικά, αφήνοντας όμως εκτός το τμήμα των ερευνών της ExxonMobil!

Με την NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Ιδού ο χάρτης για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το τι εννοούμε. Το κίτρινο τετράγωνο κάτω αριστερά, είναι το βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραχωρηθεί για έρευνα στην ExxonMobil.

Οπως βλέπετε η περιοχή των αμερικανικών ερευνών απλά συνορεύει με την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία. Τυπικά την περιοχή αυτή την έχει δεσμεύσει η Κύπρος για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου

Πάντως μέχρι χθες το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Οσο για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, πιο πιθανό είναι να τον δούμε να κάνει ασκήσεις Passex με τους Τούρκους, παρά να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το pronews.gr ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που έγραψε ότι ΗΠΑ και Τουρκία «τα είχαν βρει» για την συγκεκριμένη γεώτρηση, ενώ ο διευθυντής του pronews.gr είχε προβλέψει μιλώντας στην εκπομπή «Εμείς» της Χριστίνας Λαμπίρη στο κανάλι «Ε» είχε διατυπώσει με βεβαιότητα την άποψη ότι «Οι έρευνες των Αμερικανών θα γίνουν κανονικά στην κυπριακή ΑΟΖ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενοχληθούν από τη Τουρκία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.