ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα Επιτελεία αναζητούν τις πιθανές εστίες κρίσεως: Το σενάριο τουρκικής απόβασης στο Καστελόριζο

Τα Επιτελεία αναζητούν τις πιθανές εστίες κρίσεως: Το σενάριο τουρκικής απόβασης στο Καστελόριζο

Tα ελληνικά Επιτελεία προσπαθούν να εντοπίσουν τον πραγματικό αντικειμενικό σκοπό των Τούρκων σε ένα ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτό μιας αποβατικής ενέργειας στο Καστελόριζο:

Το νησί βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές ακτές και δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διεκδικήσει ΑΟΖ τεραστίου μεγέθους ως τα όρια εκείνης της Κύπρου οδηγώντας έτσι την Άγκυρα σε γεωπολιτική ασφυξία και κυρίως εκτός των πλούσιων κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που όλα δείχνουν ότι υπάρχουν στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό έχει ενισχυθεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα η στρατιωτική παρουσία στο άκρο της ελληνικής επικράτειας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Εστία”.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και άλλες ενέργειες λιγότερο πολεμικές που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Είναι γεγονός ότι στο νησί η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού έχει ενισχυθεί. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα είναι εμφανής η παρουσία τόσο ανδρών του Στρατού όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ και η παρουσία μιας φρεγάτας, αλλά πιθανότατα και ενός υποβρυχίου στην περιοχή μαρτυρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη εγρήγορση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ των κατοίκων, λέει η “Εστία”, επικρατεί ένταση και εγρήγορση καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να πραγματοποιήσουν… απόβαση. Το σενάριο ωστόσο μπορεί να μην αφορά σε πραγματική απόβαση με δυνάμεις τις οποίες διαθέτει σε κοντινή απόσταση η Τουρκία, αλλά σε απόβαση άλλου είδους δυνάμεων με στόχο την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας.

Στο σημείο αυτό αρκεί κανείς να θυμηθεί το σκηνικό που στήθηκε στα Ίμια μετά από μια “απόβαση» κάποιων “δημοσιογράφων” που έστησαν την Τουρκική σημαία. Έτσι μια “απόβαση” πολιτών μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν ένα σόου εντυπώσεων ή μια ολιγόωρη “κατάληψη” σε κάποιο σημείο του νησιού, μόνο και μόνο για να δηλωθεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αρκεί για να προκληθεί ένταση.

Ανάλογα επεισόδια περιγράφουν οι ειδικοί ότι μπορούν να συμβούν σε νησίδες στο Αιγαίο. Μια “κατάληψη” νησίδας από κάποια τουρκική “περιβαλλοντική οργάνωση” η ανακοίνωση μιας συναυλίας από κάποια οργάνωση νεολαίας τουρκικού κόμματος σε ελληνική νησίδα της οποίας οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ή ένα “ναυάγιο” σε μια από τις εν λόγω νησίδες και μια “επιχείρηση διάσωσης” από τουρκικά μέσα μπορούν να προκαλέσουν ένταση.

Είναι σενάρια που όσο περίεργα ακούγονται άλλο τόσο επικίνδυνα είναι. Είναι σενάρια τα οποία μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στο πλαίσιο «ασύμμετρου πολέμου» ή στο πλαίσιο επιχείρησης που θα δικαιολογήσει το “ατύχημα”.

Βέβαια η Τουρκία ποτέ δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση χωρίς πριν να έχει εξασφαλίσει “άδεια” ή “ανοχή” των μεγάλων δυνάμεων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέτοιου είδους “άδεια” ο Ερντογάν δεν φαίνεται πως έχει… Θέλει ωστόσο με κάθε τρόπο να ακυρώσει την πιθανότητα ένωσης της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτό θα σημάνει ότι θα μείνει μακρυά από το ενεργειακό “παιχνίδι” στην Ανατολική Μεσόγειο… Η “πρόβα” διακοπής των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχές γύρω από την Κάρπαθο δημιουργεί ερωτήματα και εντυπώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.