To Λιμενικό δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους την προσέγγιση στον «Μικρό Ανθρωποφάγο» – Τί συμβαίνει με την Σημαία;

To Λιμενικό δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους την προσέγγιση στον «Μικρό Ανθρωποφάγο» – Τί συμβαίνει με την Σημαία;

Ο δημοσιογράφος του samostimes.gr Μιχάλης Σβαρνιάς είπε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας το Λιμενικό δεν του επέτρεψε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και Μικρός Ανθρωποφάγος.

«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε… Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος.

Τα δυο αυτά νησάκια έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στο στόχαστρο της Τουρκικής πεκτατικής πολιτικής που αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

Πρόκειται για νησιά στα οποία απο αρχαιοτάτων χρόνων ασκούνται ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως εκτροφή αιγοπροβάτων αλλά και κυνήγι μιας και υπάρχουν εκατοντάδες αγριοκούνελα. Συχνά οι κάτοικοι των Φούρνων τα επισκέπτονται για να μαζέψουν χόρτα (ένα είδος που το συναντάς μόνο εκεί) αλλά και σαλιγκάρια.

Ερωτηθείς για τις Σημαίες, ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς διακρινόταν η σημαία στον ιστό της, ωστόσο στο Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει τη σημαία γιατί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας.

Είπε όμως ότι υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων, που αναφέρουν ότι η σημαία δεν υπάρχει πια στον ιστό, αλλά δεν γνωρίζουν αν κάποιος την κατέβασε.

Παρόλα αυτά σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιμένει πως η σημαία παραμένει στο σημείο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

«Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού… Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλασσιού χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει το ορίζεται στο Αιγαίο» εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας» πρόσθεσε.

Ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο όπως αναφέρουν αξιόπιστεςπηγές.

Το ζήτημα πλέον επικεντρώνεται στην νησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς». Εκεί που οι Τούρκοι επιμένουν στην ιστορία τους και όπου έχουν υπάρξει αντικρουόμενες μαρτυρίες.

Φωτογραφία του δημοσιογράφου στην οποία διακρίνεται η σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Ακολουθεί η «επαφή» του δημοσιογράφου με το Λιμενικό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.