«Κορεοποίησαν» τη Μακεδονία: Δύο οι «Μακεδονίες» και μια η «μακεδονική» γλώσσα- Διάψευση από Μαξίμου (upd)

«Κορεοποίησαν» τη Μακεδονία: Δύο οι «Μακεδονίες» και μια η «μακεδονική» γλώσσα- Διάψευση από Μαξίμου (upd)

(Ανανέωση 22:42) Διαψεύδει το Μαξίμου την πληροφορία που μετέφεραν ΜΜΕ της γείτονος σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύματα από την ΠΓΔΜ κάνουν λόγο για πιθανή συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, αυτό είναι πιθανότατα το συμφωνημένο όνομα ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζάεφ, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, θα παραθέσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για να αναφερθεί στο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αν τελικά οριστικοποιηθεί, μένει να φανεί αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή «Severna Makedonia» ή με την αγγλική «North Macedonia», επισημαίνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ.


Σε «κορεοποίηση» οδηγούν πλέον τη Μακεδονία, καθώς και σύμφωνα με τις εξελίξεις της τελευταίας ώρας το «Βόρεια Μακεδονία» είναι αυτό που προκρίνεται ως η πλέον πιθανή «λύση» για το Σκοπιανό.

Έτσι αφού πλέον θα έχουμε τη «Βόρεια Μακεδονία» (δηλαδή τα Σκόπια) εκ των πραγμάτων η Μακεδονία γίνεται «νότια» και δεν είναι μόνο αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιθαγένεια θα είναι «Citizen of Northern Macedonian» δηλαδή «Βορειομακεδόνας», η γλώσσα θα παραμείνει Μακεδονική (Makedoniski), χωρίς να γνωρίζουμε αν θα παραμείνει έτσι ή θα μεταφραστεί

Σε ό,τι αφορά το όνομα Βόρεια Μακεδονία, είναι άγνωστο αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή Severna Makedonia ή στην αγγλική North Macedonia.

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για το όνομα στις 8 Σεπτεμβρίου

Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το σκοπιανό «Telma», με την 8η Σεπεμβρίου να εξετάζεται ως πιθανή ημερομηνία.

Η επιλογή Ζάεφ

Από την Κυριακή περίμενε η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανάμεσα στα δύο ονόματα που είχαν προκριθεί και να δεσμευτεί για το erga omnes.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Ζάεφ έκανε την επιλογή του, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι όλα μπορούν να καταρρεύσουν σε μία στιγμή.

«Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και ότι όλα ισορροπούν πάνω σε μία κλωστή. Αυτή η κλωστή μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του ονοματολογικού ή να σπάσει και να οδηγήσει την διαπραγμάτευση στο κενό», λέει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο έχει εστιάσει όλη του την προσοχή στην σκοπιανή αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Γίνονται προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μην αναβληθούν τα σχέδιά του για την περιοχή.

Ο δυτικός παράγοντας επιθυμεί να ψηφιστεί στην βουλή η συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 (και το VMRO δηλαδή), έτσι ώστε το επικείμενο δημοψήφισμα να απολαμβάνει της στήριξης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο Ζάεφ, μάλιστα, σε τηλεφωνήματα που είχε εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξος ως προς την έκβαση της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι, στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν την συμφωνία, χωρίς να υπάρξει ανάγκη περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Τσίπρας και Ζάεφ θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά αύριο ή σήμερα πολύ αργά το βράδυ, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου ο Ζόραν Ζάεφ, απευθυνόμενος στον λαό του αύριο.

MKD: «Βόρεια Μακεδονία», πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση – Για μέσα όμως ποιό;

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα πιθανό όνομα για τη διεθνή χρήση, ποιο είναι το όνομα για την εσωτερική;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σκοπιανής ιστοσελίδας mkd.

Οπως σημειώνει, η ανακοίνωση της αυριανής συνέντευξης Τύπου του Ζόραν Ζάεφ στο μνημείο των Απελευθερωτών των Σκοπίων σηματοδοτεί, ίσως, και το τέλος των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Το mkd υπογραμμίζει πως την Τετάρτη θα διευκρινιστεί εάν η Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα για χρήση erga omnes, που φέρεται να δέχεται ο Ζάεφ, ή είναι μόνο η διεθνής χρήση.

Κοτζιάς απο Βερολινο: “Η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον και των δύο χωρών”

Νωρίτερα, για συμφωνία που «έγινε» είχε μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μαας στο Βερολίνο, την ώρα που ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παραδέχθηκε δημοσίως ότι η χώρα του παρενέβη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.