Επέστρεψαν από την Συρία στον Εβρο τα τουρκικά LΕΟ-2A4 – «Εφεδρικές» κατά Ελλάδας οι Στρατιές γύρω από την Αγκυρα!

Επέστρεψαν από την Συρία στον Εβρο τα τουρκικά  LΕΟ-2A4  – «Εφεδρικές» κατά Ελλάδας οι Στρατιές γύρω από την Αγκυρα!

Ο Τουρκικός Στρατός (ΤΚΚ), σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, μετέφερε 40 άρματα μάχης τρίτης γενιάς με πυροβόλο των 120 χλστ., Leopard-2A4 της 66ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχία Πεζικού προωθήθηκαν στη Ραιδεστό (Tekirdağ) ανατολικά του ποταμού Εβρου, έδρα της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του 2ου Σώματος Στρατού.

Είναι η πρώτη ενίσχυση μονάδων α’ γραμμής του Τουρκικού Στρατού στο μέτωπο του Εβρου, από τότε που ξεκίνησε η μεταφορά τουρκικών αρμάτων Leopard-2A4 στις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” στην Συρία.

Η μετακίνηση έχει προκαλέσει εκπληξη και εντύπωση στους αναλυτές ττου ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ, καθώς οι ανάγκες στις επιχειρήσεις στην Συρία και λόγω των σημαντικών απωλειών που είχαν τα Leopard-2A4 που δεν δικαιολογείτο επιστροφή τους στο μέτωπο του Εβρου.

Αυτό εκτιμάται ως διάθεση από τουρκικής πλευράς να αυξηθεί η πίεση προς τον Ελληνικό Στρατό, καθώς είχαν μειωθεί περίπου στο μισό τα Leopard-2A4 που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του Εβρου, ειδικά μετά το πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, εκτός από τα 40 αυτά άρματα και άλλα 40 Leopard-2A4 που συμμετέχουν στην επιχειρήσεις, 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 και 169 τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μεταφέρθηκαν στην 5η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 2ης Στρατιάς στο Gaziantep.

Εκτός από τη “ύποπτη” μετακίνηση που επχειρησιακά δεν δικαιολογείται ο τουρκικός Στρατός αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αναβάθμιση της ενεργητική και παθητικής θωράκισης 120 αρμάτων μάχης M60T Sabra, 40 Leopard-2A4 και 40 M60A3 TTS με εγχώριας ανάπτυξης συστήματα.

Ετσι η τουρκική δύναμη αρμάτων στην Ανατολική Θράκη που υπηρετούν στην 1η Στρατιά υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε 800 άρματα χωρισμένα σε 19 συνολικά Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) των 41 αρμάτων μάχης.

Σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση είναι ότι πλέον η 1η Στρατιά σε περίοδο επιχειρήσεων αποφασίστηκε να εισχυθεί θα ενισχύεται από τους μεγάλους επίλεκτους Σχηματισμούς του 4ου Σώματος Στρατού που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας, ενώ όλα τα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα από το 4ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού στο Α/Δ Samandira θα υποστηρίζουν την 1η Στρατιά.

Εδώ πλέον τα πράγματα σοβαρεύουν, αφού αυτή η αλλαγή στην δομή των τουρκικών ΕΔ δεν είναι για “θερμή” κρίση ή για “πόλεμο τριών ημερών”, αλλά για παρατεταμένη πολεμική εμπλοκή στο μέτωπο του Εβρου, άνω των 15 ημερών!

H 1η Στρατιά με έδρα την Κωνσταντινούπολη έχει ως Περιοχή Ευθύνης τα Στενά και την Ανατολική Θράκη και διαθέτει τρία Σώματα Στρατού.

Ακρως ενδιαφέρουσες ήταν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν τελευταία από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ για τις αλλαγές στην δομή του τουρκικού Στρατού στον Εβρο.

Το 2ο Σώμα Στρατού με έδρα την Καλλίπολη (Gelibolu) είναι πλέον καθαρά προσανατολισμένο στη νότια περιοχή του Έβρου και έχει ως βασική αποστολή την κατάληψη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τον έλεγχο του Δέλτα του Εβρου. Περιλαμβάνει την 4η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Κεσσάνη (Keşan), την 8η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στη Ραιδεστό (Tekirdağ), τη 18η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στα Δαρδανέλια (Çanakkale), τη 95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στα Μάλγαρα (Malkara), το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού στη Μακρά Γέφυρα (Uzunköprü), το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού στην Καλλίπολη (Gelibolu) και το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών στην Ίμβρο (Gökçeada).

Το 5ο Σώμα Στρατού με έδρα τη Τυρολόη (Çorlu) είναι προσανατολισμένο προς το βόρειο τμήμα του Έβρου και προορίζεται να αποτελέσει την βασική αιχμή της κίνησης προς την Βουλγαρία προκειμένου να αποκοπούν οι ελληνικές δυνάμεις του βόρειου Εβρου και να καταστραφούν μεταξύ αυτού και των βουλγαρικών συνόρων

Περιλαμβάνει την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αδριανούπολη (Edirne), την 55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Ασβεστοχώρι (Süloğlu), την 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αρκαδιόπολη (Lüleburgaz), την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στις Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli), την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στο Κουπέριο (Çerkezköy), το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού στη Τυρολόη (Çorlu) και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού στη Βρύση (Pınarhisar).

Το 3ο Σώμα Στρατού/NRDC-T με έδρα το Şişli της Κωνσταντινούπολης που αν και NATOϊκό Στρατηγείο έχει αναβαθμισμένο εθνικό ρόλο και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Στρατιάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περιλαμβάνει την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού, στην οποία υπάγονται οργανικά το 6ο, το 23ο και το 47ο Μηχανοποιημένο Σύνταγμα Πεζικού με αποστολή την ασφάλεια του εσωτερικού της ΖΕ της 1ης Στρατιάς, τη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.