Οι ΗΠΑ θέλουν το κεφάλι του Ερντογάν: «Στημένο το δημοψήφισμα – Δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία»

Οι ΗΠΑ θέλουν το κεφάλι του Ερντογάν: «Στημένο το δημοψήφισμα – Δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία»

Μετά τους «ταμίες» του Ρ.Τ.Ερντογάν τους οποίους η αμερικανική Δικαιοσύνη διώκει ποινικά με σκοπό να «στριμώξει» τον Ρ.Τ.Ερντογάν τώρα η Ουάσιγκτον αμφισβητεί την εγκυρότητα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου με βάση το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος μετέτρεψε την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία όπου ο πρόεδρος θα διαθέτει υπερεξουσίες «αυτοκράτορα»

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, είπε πως δεν θα είναι ασφαλές να ζει ή έστω να επισκεφτεί κανείς την σύμμαχο των ΗΠΑ, λόγω ΝΑΤΟ, Τουρκία ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, αμφισβήτησε την νομιμότητα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου αλλά και το κατά πόσο η εκλογική διαδικασία ήταν σύννομη.

Η συζήτηση στην Γερουσία για την Τουρκία διεξάγεται λόγω των συνεχόμενων διώξεων που εφαρμόζει το ερντογανικό καθεστώς σε όλο το φάσμα της τουρκικής κοινωνίας για να αποβάλλει από αυτήν όλους τους οπαδούς και τα μέλη του τάγματος Γκιουλέν.

Το τάγμα Γκιουλέν θεωρείται ως η βασική συνωμοτική μονάδα που διοργάνωσε το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία

Σύμφωνα με το mignatiou.com, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται έντονες αντιδράσεις και για την απόφαση του κ. Ερντογάν να αγοράσει του ρωσικούς πυραύλους S-400 ως «παραφωνία» για τη ΝΑΤΟϊκή άμυνα

Ο Κόρκερ, μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης με θέμα «Προτεραιότητες και προκλήσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», άσκησε κριτική στην Άγκυρα για τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων βάσει υποθετικών πληροφοριών για σύνδεσή τους με το πραξικόπημα και για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Κόρκερ αναφέρθηκε στη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία, επί 334 ημέρες και δήλωσε πως η κακομεταχείριση που ο πάστορας υπέστη θέτει ερωτήματα για το αν είναι τελικά ασφαλές να ζει κανείς ή να επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο Μπράνσον είχε φυλακιστεί στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016 ως ύποπτος για σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

Αρκετοί ακόμα αλλοδαποί και Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

«Η Τουρκία δεν καλύπτει τα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας»

Μιλώντας στην ίδια ακρόαση ο διακεκριμένος γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών, επίσης άσκησε κριτική στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του έδωσε έκτακτες εξουσίες στον Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν ήταν ελεύθερο, ούτε διεξήχθη διαφανώς.

«Η Τουρκία δεν καλύπτει τα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας», είπε ο Κάρντιν.

Τόνισε επίσης και τα εξής για το θέμα των S-400: «Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη το σχέδιο της Τουρκίας για προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία. Αν προχωρήσει αυτή η αγοραπωλησία, όπως φαίνεται ότι θα γίνει, θα αποτελέσει παραβίαση του Νόμου 231, που αφορά περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας».

Ας απλοποιήσουμε λίγο το ζήτημα. Έχουν δίκιο και οι Αμερικανοί αλλά και ο Ρ.Τ.Ερντογάν. όντως το τάγμα Γκιουλέν αποτελούσε απειλή για τον ίδιο και την εξουσία του και το ότι ο ιμάμης διαβιεί σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ο ιμάμης πάντα ήταν καλοδεχούμενος στον Λευκό Οίκο επί Μ.Ομπάμα και θα συνεχίσει να είναι και με το Ν.Τραμπ.

Όλοι αγαπούν την Τουρκία αλλά όχι τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Οι δε Αμερικανοί έχουν επίσης δίκιο: Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχόν πραξικόπημα που πιθανώς και να διοργανώθηκε επί αμερικανικού εδάφους ώστε να κτυπήσει όποιον αντίπαλο είχε στο εσωτερικό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σίγουρο είναι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα έχει εύκολες ημέρες. Οι ΗΠΑ θέλουν το κεφάλι του και ίσως μάλιστα… κυριολεκτικά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.