ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δημιουργείται η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Ερντογάν: Σαν άλλος «σουλτάνος» ανοικοδομεί νησί στο… Σουδάν

Δημιουργείται η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Ερντογάν: Σαν άλλος «σουλτάνος» ανοικοδομεί νησί στο… Σουδάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στις 25 Δεκεμβρίου ότι ο Σουδανός ομόλογός του συμφώνησε να μεταβιβάσει προσωρινά το νησί Σουακίν, στην Τουρκία, για σκοπούς ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης, προκειμένου να βελτιώσει τον προσκυνηματικό τουρισμό από τη χώρα, προς τη Σαουδική Αραβία.

Το νησί Σουακίν, ένα από τα παλαιότερα θαλάσσια λιμάνια της Αφρικής, χρησιμοποιήθηκε από αφρικανούς μουσουλμάνους που ξεκινούσαν για προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν την πόλη του λιμανιού για να προστατεύσουν την επαρχία Hejaz -μέρος της σημερινής δυτικής Σαουδικής Αραβίας – από επιτιθέμενους που χρησιμοποιούν το μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας.

«Είπα ότι “Εδώ χτίστηκαν τζαμιά των σουνιτικών σχολών του Χανάφι και του Σαφί και χτίστηκε και τελωνείο. Ωστόσο, θα πρέπει να μας δώσετε το νησί για λίγο και θα το ανοικοδομήσουμε και θα το αναζωογοννήσουμε σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Ο αδελφός μου Ομάρ αλ-Μπασίρ [Πρόεδρος του Σουδάν] είπε Εντάξει”», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Φόρουμ Τουρκίας-Σουδάν που διοργάνωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK)

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η πρότασή του έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί με τον Αλ Μπασίρ.

«Ξέρετε τι σημαίνει ανακατασκευή και αναβίωση [του νησιού]; Θα δώσουμε σε εκείνους που το κατέστρεψαν την απάντηση αυτή: Ήρθατε εδώ και το καταστρέψατε. Το γεγονός ότι καταστρέψατε αυτό το μέρος είναι σαν να ξυρίσατε τα γένια μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα ξαναχτίσουμε και θα αναβιώσουμε αυτό το μέρος με τέτοιο τρόπο, ώστε η ξυρισμένη γενειάδα θα γίνει ισχυρότερη και θα το δείτε», δήλωσε ο Ερντογάν, παραθέτοντας λόγια από τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά, Μεγάλου Βεζύρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία είπε μετά από μια ήττα των Οθωμανών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι μια τέτοια ανασυγκρότηση του νησιού θα συνέβαλε στην ιστορική του κληρονομιά, προσθέτοντας ότι όσοι επιθυμούν να μεταβούν στη Μέκκα, από την Τουρκία, θα επισκεπτόταν το νησί πρωτίστως, πριν περάσουν απέναντι στη Τζέντα με πλοίο, σε αυτό που αποκαλείται από τους μουσουλμάνους Ουμρά, δηλαδή το προσκυνηματικό ταξίδι προς τη Μέκκα.

«Αυτό θα επιφέρει επίσης την κοινωνικοποίηση των λαών μας και η ιστορία θα αναστηθεί και πάλι», είπε.

Το νησί Σουακίν ήταν μέχρι το 19ο αιώνα κομμάτι από το εγιαλέτι του Χαμπές, που περιελάμβανε τις σημερινές Ερυθραία, Τζιμπουτί και τη βόρεια Σομαλία. Το λιμάνι και η πόλη του ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της Νουβίας, που μετά τη δημιουργία του Πορτ Σουδάν, έπεσε σε μαρασμό. Όταν ο σουλτάνος Σελίμ κατέκτησε την Αίγυπτο το 1571, το Σουακίν περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κυβερνήτης της Υεμένης, Εζντεμίρ Πασάς, που ανέλαβε τη διοίκηση του Σουακίν, το 1554, ίδρυσε την επαρχία Χαμπές και κήρυξε το Σουακίν ως το επίκεντρό της. Κατασκευάστηκαν φρούρια από τους Οθωμανούς και το νότιο ναυτικό χωρίστηκε σε καπετανάτα Ινδίας, Σουέζ και Μούχας, καθώς η Ερυθρά θάλασσα έγινε «οθωμανική ενδο-θάλασσα». Με τη συνθήκη της Λωζάνης, το Σουακίν πέρασε στην Αίγυπτο, ενώ το 1956 έγινε κομμάτι του νέου ανεξάρτητου Σουδάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.