Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ: «Έχουν σχέδιο εναντίον μας – Αν τους βαστάει ας τα βάλλουν με την Ρωσία»!

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ: «Έχουν σχέδιο εναντίον μας – Αν τους βαστάει ας τα βάλλουν με την Ρωσία»!

Για σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ουάσινγκτον, ενδεικτική του «σημείου μηδέν» στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε τις ΗΠΑ «να τα βάλλουν με την Ρωσία, αν τους βαστάει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική πλευρά ότι, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της ISIS, εξοπλίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία με στόχο την Τουρκία και το Ιράν.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δηλωμένη πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απειλώντας την Ουάσινγκτον ότι αν προχωρήσει στην απόφασή της αυτή ο ίδιος θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Μιλώντας -σε αγοραίο ύφος- στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε συγκεκριμένα:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Αμερική εξυφαίνει εναντίον μας ένα σχέδιο. Από πού το συμπεραίνω αυτό; Βλέπουμε ότι στη βόρεια Συρία δημιουργούν έναν διάδρομο τρομοκρατίας από το πιο ανατολικό σημείο έως τα δυτικά. Δημιουργούν βάσεις.

Γιατί στέλνουν όπλα σε αυτήν την περιοχή; Πού θα τα χρησιμοποιήσει η Αμερική αυτά τα όπλα;

Μήπως υπάρχει ακόμη η ISIS; Κατά της Συρίας; Κατά του Ιράκ; Όχι! Εναντίον τίνος θα τα χρησιμοποιήσει; Είτε εναντίον του Ιράν, είτε της Τουρκίας, είτε -αν τους βαστάει- κατά της Ρωσίας».

Είπε επίσης ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους και σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «ως προεδρεύοντες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα συγκαλέσουμε αμέσως, μέσα σε πέντε-δέκα ημέρες, σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη».

Αφορμή για την επίθεση Ερντογάν κατά των ΗΠΑ στάθηκε για μία ακόμη φορά η δίκη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με την παραβίαση από την Τουρκία του εμπάργκο κατά του Ιράν και στην οποία καταθέτει ειδικός μάρτυρας κατηγορίας ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Σαράμπ.

Στη δίκη αυτή με μοναδικό κατηγορούμενο τον αντιπρόεδρο της τουρκικής τράπεζας Halkbank, ο επιχειρηματίας αποκαλύπτει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος με εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, μέσω της παραβίασης του εμπορικού αποκλεισμού που είχε επιβάλει κατά του Ιράν ο ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην καταδίκη από αμερικανικό δικαστήριο του αντιπρόεδρου της Halkbank είπε:

«Οι νόμοι και οι διμερείς συμφωνίες που διέπουν τις μεταξύ μας σχέσεις χάνουν την εγκυρότητα που κάποτε είχαν. Λυπάμαι που το λέω αυτό αλλά έτσι πρόκειται να είναι από εδώ και εμπρός» για να συμπληρώσει: «Εάν έτσι είναι ο τρόπος που οι ΗΠΑ κατανοούν την Δικαιοσύνη τότε ο κόσμος είναι χαμένος».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι η δίκη αποτελεί συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου του 2016 με πολλαπλούς στόχους, ένα εκ των οποίων είναι και ο αποπροσανατολισμός του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων στη Συρία και το Ιράκ.

«Εκείνοι που μας κατηγορούν για το εμπόριό μας με το Ιράν προσπαθούν να συγκαλύψουν ένα στρατό τρομοκρατών δεκάδων χιλιάδων ατόμων» ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «παρακολουθώντας την εξέλιξη των γεγονότων διατηρούν το ζήτημα στην επικαιρότητα ως μέσο εκβιασμό για να ακυρώσουν τα κεκτημένα της χώρας μας στην περιοχή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, καταλήγοντας προσπάθησε αφενός να διασπάσει τις γραμμές της αμερικανικής πλευράς και αφετέρου να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πίσω από τη δίκη κρύβεται η σύγκρουση δύο ομάδων στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και πως ορισμένα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» ακολουθούν «εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη που ανέδειξαν οι κάλπες». Δικός μας συνομιλητής είναι ο κ. Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.