Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό και εθνικό Βατερλώ, που παραπέμπει ευθέως στις σκοτεινές ώρες των Ιμίων και της de facto γκριζαρίσματος κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξελίσσεται η υπόθεση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector) μετά τις αποκαλύψεις του pronews.gr.

Η Γαλλία προχώρησε σε επίσημη γραπτή ενημέρωση-αίτηση διέλευσης προς την Τουρκία του γαλλικού ερευνητικού πλοίου «Abeille Marengo», αναγνωρίζοντας στην πράξη ρόλο κυριαρχία της Άγκυρας εντός της περιοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κάτι που φυσικά καταπατά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ήταν απαίτηση της Άγκυρας, διατυπωμένη από το τουρκικό ΥΠΕΞ, η αίτηση διέλευσης να είναι γραπτή!

Και όλα αυτά, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε γαλλικούς εξοπλισμούς (μαχητικά Rafale και φρεγάτες FDI), υπογράφοντας υποτίθεται στρατηγικές συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Μπροστά στο μέγεθος του σκανδάλου και μετά τη σεισμική αποκάλυψη της περασμένης Παρασκευής από το pronews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσαν πλέον να κρατήσουν το ζήτημα κρυφό.

Το πλέον εξοργιστικό και νομικά επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι η επικοινωνία δεν περιορίστηκε σε επίπεδο τεχνικών εταιρειών, αλλά πραγματοποιήθηκε απευθείας από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω επίσημης ρηματικής διακοίνωσης προς την Άγκυρα.

Η επιλογή αυτή προσδίδει απόλυτη θεσμική βαρύτητα στην κίνηση, καθώς όταν το ίδιο το Quai d’Orsay αποστέλλει διακοίνωση στην Τουρκία για θαλάσσιες έρευνες, αναγνωρίζει ευθέως και de facto τουρκική υφαλοκρηπίδα και δικαιοδοσία στην περιοχή.

Πρόκειται για εθνικό εξευτελισμό και απώλεια εθνικής κυριαρχίας έναντι τρίτων, μάλιστα, καθώς η ίδια η Αθήνα εμφανίζεται να συναίνεσε -νομίζοντας ότι θα αποφύγει το βάρος της ευθύνης- σε μια διαδικασία που νομιμοποιεί πανηγυρικά τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σκέψη επιπέδου νηπίου θεωρώντας η κυβέρνηση έτσι ότι θα γλιτώσει τη ζημιά ή τουλάχιστον ότι αυτή θα περάσει απαρατήρητη. Δεν πέρασε όμως.

Επιστρατεύτηκαν έτσι κυβερνητικές πηγές και «διαρροές» σε φιλοκυβερνητικά μέσα, προκειμένου να γίνει διαχείριση ζημιάς.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μετέφερε ότι υπήρξε γραπτή επικοινωνία Παρισιού και Άγκυρας μέσω διπλωματικών διαύλων, αμέσως μετά την έκδοση των αδειών από Ελλάδα και Κύπρο.

Σε έναν ρόλο που θύμιζε περισσότερο άτυπο κυβερνητικό εκπρόσωπο, λόγω σιωπής του ΥΠΕΞ το μέσο επιχείρησε να υποβαθμίσει την ουσία της υποχώρησης, ισχυριζόμενο πως επρόκειτο για «απλή ενημέρωση για την έναρξη των εργασιών και τίποτε παραπάνω».

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε:

«Οι άδειες δόθηκαν από την Αθήνα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και από τη Λευκωσία για την κυπριακή ΑΟΖ. Προς την Τουρκία κοινοποιήθηκε απλώς η έναρξη, χωρίς να συνιστά αναγνώριση τουρκικής δικαιοδοσίας. Δεν έχει σημασία αν έγινε γραπτώς ή προφορικώς, σημασία έχει ότι ήταν μια απλή ενημέρωση προς τρίτους».

Το μεγάλο ψέμα: Ποιος «ενημερώνει» αν δεν αναγνωρίζει;

Η ίδια η διαρροή αποτελεί την απόλυτη ομολογία του φιάσκου.

Στη γλώσσα του διεθνούς δικαίου και της ναυσιπλοΐας, δεν υφίσταται «απλή ενημέρωση» προς τρίτο κράτος, εκτός εάν το κράτος αυτό αναγνωρίζεται de facto ως έχων δικαιοδοσία στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη.

Αν η περιοχή των ερευνών αποτελεί αδιαμφισβήτητη ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Παρίσι δεν είχε κανέναν απολύτως θεσμικό λόγο να απευθυνθεί στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι το έπραξε γραπτώς συνιστά έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων.

Ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πανηγυρική πρωινή του ανάρτηση, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα» με την έκδοση της σχετικής NAVTEX και των αδειών, αποκρύπτοντας επιμελώς από τον ελληνικό λαό ότι την ίδια ώρα η σύμμαχος Γαλλία «έδινε χέρια» με την Τουρκία, αρνούμενη την ελληνική κυριαρχία.

Πρόκειται για μια επανάληψη του σκηνικού της Κάσου, αυτή τη φορά με διεθνή σφραγίδα: Η Ελλάδα πληρώνει δισεκατομμύρια για γαλλικά όπλα, αλλά όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην πράξη, το Παρίσι συνδιαλέγεται με την Τουρκία και η Αθήνα παρακολουθεί αμέτοχη πίσω από επιλεκτικές διαρροές.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram