Καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου

Καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας έναντι ευρώ και δολαρίου

«Έσπασε» το μεσημέρι της Τετάρτης το ψυχολογικό φράγμα των 4 λιρών. Αυτό σημαίνει πως αντιστοιχούσε σε 4,0025 τουρκικές λίρες.

Μιλάμε για ένα επίπεδο – ρεκόρ που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα που θα έχει εφεξής η τουρκική λίρα αλλά και το μέλλον της οικονομίας της Τουρκίας.

Πώς κινείται η τουρκική λίρα

Παράλληλα, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες στην τουρκική αγορά. Όσον αφορά την αγγλική λίρα, αυτή αντιστοιχεί πλέον σε 5.6627 τουρκικές λίρες.

Μια πρόχειρη ματιά στη εξέλιξη των τιμών και αναλογιών στην τουρκική αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, βοηθά στην κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης στην τουρκική οικονομία.

Όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή την περίοδο της εξέγερσης Γκεζί, πέντε χρόνια πριν, ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες.

Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια του προέδρου Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των 4 τουρκικών λιρών. Σήμερα, αξίζει να σημειωθεί πως «φλερτάρει» με το φράγμα των πέντε λιρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.