Χρεοκόπησε η Turk Telecom – Οι τουρκικές τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχό της

Χρεοκόπησε η Turk Telecom – Οι τουρκικές τράπεζες ανέλαβαν τον έλεγχό της

Την χρεοκοπία της Turk Telekom, του αντίστοιχου “ΟΤΕ” της Τουρκίας καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις τουρκικές τράπεζες, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας.

Tο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την Τετάρτη την τελική έγκριση, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας (55%) των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Η Αρχή Πληροφορικής και Επικοινωνιών είχε εγκρίνει τη μεταφορά μετοχών στις 17 Αυγούστου.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αποπληρωμές, οι πιστώτριες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Akbank, Garanti και İşbank, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ανταγωνισμού να αναλάβει τις μετοχές τον Ιούλιο.

Η Akbank είχε χορηγήσει δάνειο ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Garanti είχε διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η İşbank είχε διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, εκτόξευσε την αξία των δανείων, οδηγώντας στην αδυναμία της Türk Telekom να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,9% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πριν λίγο στις 6,5881 λίρες ανά δολάριο.

Το κόστος των πενταετών τουρκικών credit default swaps (για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Τουρκία) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 516 μονάδες βάσης (5,16 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, σύμφωνα με την IHS Markit.

Οι τουρκικές μετοχές υποχωρούσαν 0,6% και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών κατά 1,1%, δηλαδή σχετικά σταθερές.

Σήμερα είναι δημόσια αργία στη Τουρκία που εορτάζει τη νίκη κατά των Ελλήνων στην Μικρά Ασία το 1922.

Αύριο θα φανεί πόσο η πτώχευση της Turk Telekom θα επηρεάσει σε μακροοικονομικό επίπεδο την τουρκική οικονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.