Η αμερικανική Πρεσβεία «ανάβει» φωτιές: Η διφορούμενη ανακοίνωση του Τ.Πάιατ για την Novartis

Η αμερικανική Πρεσβεία «ανάβει» φωτιές: Η διφορούμενη ανακοίνωση του Τ.Πάιατ για την Novartis

Σε ρυθμιστικό παράγοντα της ελληνικής πολιτικής ζωής τείνει να εξελιχθεί η αμερικανική πρεσβεία της οποίας ο επικεφαλής Τ.Πάιατ με τις δηλώσεις του για το ζήτημα της Novartis ρίχνει «λάδι στην φωτιά» και προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι η θητεία του Τ.Πάιατ δεν θα περάσει απαρατήρητη όπως και δεν πέρασε και στην Ουκρανία όταν ήταν και εκεί πρεσβευτής των ΗΠΑ και μάλιστα στην δύσκολη περίοδο της ανατροπής του Β.Γιανουκόβιτς, του νόμιμου, αλλά μη αρεστού στους Αμερικανούς, προέδρου της χώρας.

Μετά την συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε μέσω ανακοίνωσής της ότι ο Αμερικάνος πρέσβης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό καθώς η έρευνα του επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο».

Το ζήτημα είναι ότι αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης όταν έκανε retweet στον λογαριασμό του στο twitter δείχνοντας ότι «επιβραβεύει» τη ΝΔ.

https://twitter.com/voriagr/status/968360074619113472

«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αμφισβητώντας την ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε διαρροή με τη μορφή του non paper.

Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε πως «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθαν, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των δύο ανδρών.

Και τότε ήρθε πάλι ο ίδιος ο Πάιατ με διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε να λέει ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».

Φυσικά ήταν μια ιδιαιτέρως «πονηρή» δήλωση με πολλαπλές ερμηνείες που μπορεί να ερμηνευτεί ως θετική ή αρνητική ανάλογα με την οπτική γωνία που θέλει να επιλέξει κάποιος.

Εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο πρέσβη συζήτησαν και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

O ίδιος ο Πάιατ πάλι είπε ότι ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.