Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης: Η λαϊκή ορμή «πνίγει» τις αντεθνικές «λύσεις» – Οι χαμένοι της ημέρας

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης: Η λαϊκή ορμή «πνίγει» τις αντεθνικές «λύσεις» – Οι χαμένοι της ημέρας

Κρίσιμη σημασία στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό αποκτά η λαϊκή αντίδραση που καταγράφηκε ευκρινέστατα σήμερα στην μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη.

Οσοι πίστευαν ότι θα μπορέσουν να περάσουν “αθόρυβα” και χωρίς την ύπαρξη σοβαρών λαϊκών αντιδράσεων μια λύση με την χρήση του ονόματος “Μακεδονία” και χωρίς να υπάρξει σεβασμός των προαπαιτούμενων από τα Σκόπια (κατάργηση συμβόλων, αλλαγή Συντάγματος κλπ.), απλώς… έχασαν.

Ο ίδιος ο Α.Τσίπρας θα σκεφθεί “δύο φορές” πριν πει “Ναι” στην εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” στα Σκόπια, έστω και αν “καίγεται” να εξυπηρετήσει ΗΠΑ και Γερμανία (για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχει μετακινηθεί ουσιαστικά από την απόφαση για ονομασία -προαπαιτούμενα του Βουκουρεστίου. Μπορεί να φλερτάρει με κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει).

Τώρα πήρε “καθαρό” μήνυμα, για το οποίο δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Αν αδιαφορήσει μπορεί να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν είχε στις πιο δύσκολες στιγμές των Μνημονίων.

Αλλωστε οι δημοσκοπήσεις είναι συντριπτικές κατά των λύσεων που “σπρώχνουν” ορισμένοι κύκλοι στο εσωτερικό. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τέτοια ποσοστά.

Και πάνω απ’όλους, δεν μπορούν να αδιαφορήσουν ο Π.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.

Μπορεί αύριο ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι να περάσουν στην Βουλή μια “Νέα Μακεδονία” ή μια “Ανω Μακεδονία” (είναι τα μοναδικά κόμματα που λένε “ναι” στο εθνικό ανοσιούργημα), αλλά πλέον θα καταστεί εξαιρετικά προβληματική η συνέχιση της παρουσίας των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση “Μακεδονία” δεν είναι σαν τις περιπτώσεις των νομοθεσιών για ομοφυλόφιλους ή για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στο μειονοτικό (τελικά η κατάργηση της σαρίας ήταν καλή κυβερνητική “τρίπλα” στην Αγκυρα, πάντως).

Η Μακεδονία, “καίει”. Εδώ οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να πουν “Δεν ψηφίζω (την “λύση”), αλλά στηρίζω την κυβέρνηση”.

Μετά τα σημερινά, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια για τους ΑΝΕΛ.

Κι έρχονται κι άλλα συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κανονικά θα έπρεπε πολλά να αλλάξουν: Σήμερα έκανε σκι στην ορεινή Κορινθία.

Τουλάχιστον ήταν στην πλατεία Αριστοτέλους οι βουλευτές του. Αλλά αν συνεχίσει την ίδια τακτική, δεν θα σταθεί. Μπορεί να ψηφιστεί ως εναλλακτική λύση του Α.Τσίπρα, αλλά δεν θα σταθεί μετά.

Μονίμως επιδεικνύει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά με την πραγματικότητα. Αν δεν αλλάξει, θα χάσει…

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν κι αυτός από τους “χαμένους” της ημέρας.

Για όσους γνωρίζουν τον Ιερώνυμο η στάση του ήταν αναμενόμενη. Από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδειάς και υπεύθυνος για το ταμείο της Εκκλησίας, ο Ιερώνυμος ήταν η προσωποποίηση του “ρεαλισμού”. Καλώς ή κακώς εννοούμενου.

Δεν υπήρχε περίπτωση ξαφνικά να γίνει “Παπαφλέσσας”, ούτε καν “Χριστόδουλος”. Και δεν θέλει να γίνει.

Είναι “πολιτικός” και μιλάει πολιτικά. Δεν είναι “μπουρλοτιέρης των ψυχών” όπως ήταν ο Χριστόδουλος. Και δεν θέλει να είναι.

Το “ταμείο” θέλει να είναι γεμάτο. Και ξέρει πώς να το κάνει…

Εκτός Ελλάδος, οι ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία, παρακολούθησαν πολύ προσεκτικά το σημερινό συλλαλητήριο.

Και πρεσβείες, προξενεία, εταιρείες που “παρακολουθούν” το εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι, δουλεύουν υπερωρίες σήμερα για να καταγράψουν αυτό που δεν πίστευαν ότι υπήρχε στην Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια εθνικών ταπεινώσεων: Ασβεστο εθνικό φρόνημα…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από αύριο η υπόθεση “Σκοπιανό” εισέρχεται σε νέα φάση..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.