Ο Τσίπρας φόρεσε την γραβάτα αλλά πάνω από 3,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας

Ο Τσίπρας φόρεσε την γραβάτα αλλά πάνω από 3,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Α.Τσίπρα μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup μπορεί να έφτασαν μέχρι να φορέσουν γραβάτα στον ίδιο αλλά η ΕΛΣΤΑΤ στα δεδομένα που δίνει στην δημοσιότητα μόνο χρόνο για χαμόγελα δεν έχει καθώς το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2017, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2016. Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έτους 2018, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2017, θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου 2019.

Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2017, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 34,8% (3.701.800 άτομα) του πληθυσμού της Χώρας, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (3.789.300 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 35,6% του πληθυσμού).

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (38,6%).

Την ίδια στιγμή 450 δεσμεύσεις, έγιναν πράξη ενώ μένει και η επιτήρηση!

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής «επειδή η χώρα απέφυγε το Grexit το 2012 και το 2015» καθώς …ήταν δέσμευση και έγιναν πράξη «450 δράσεις από το 2015, όπως πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τα εργασιακά, που τις ένοιωσαν στο πετσί τους οι Έλληνες, όμως δεν είναι η λιτότητα που γέννησε την κρίση, αλλά η κρίση την λιτότητα».

Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM δήλωσε ότι «ζήσαμε δραματικές στιγμές το 2010, το 2012 που όλη η Ευρωζώνη απειλήθηκε και, φυσικά, το 2015 που η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση, αλλά δίνουμε συγχαρητήρια στην Ελλάδα που έκανε όλες αυτές τις φοβερές και τρομερές μεταρρυθμίσεις».

Παρά τους πανηγυρισμούς, για τους πολίτες η λιτότητα θα συνεχίζεται όπως με το Μνημόνιο, αφού τις επόμενες εβδομάδες θα λάβει «σάρκα και οστά» και ο μηχανισμός της αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας που συμφωνήθηκε.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε μεν πως «η ενισχυμένη εποπτεία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα μεταμφιεσμένο καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα ασκείται καταχρηστικά εποπτεία, αλλά προειδοποιητικά και εποικοδομητικά, με την συμφωνία και συνεργασία της Ελλάδας», αλλά η μεταμνημονιακή εποπτεία θα ασκείται ανά τρίμηνο από τους γνωστούς “θεσμούς”, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ –που μένει ως ελεγκτής αν και δεν θα βάλει νέα λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και στην ερώτηση των ξένων ΜΜΕ αν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών επειδή το ΔΝΤ θα συμβάλλει μόνον με εκθέσεις αλλά όχι με δικά τους κεφάλαια στην Ελλάδα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως «δεν μπορώ να πω τι θα κάνουν οι αγορές, αλλά μόνον ότι τα μέτρα θα μειώσουν τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους για την Ελλάδα».

Όπως προανήγγειλε, την επόμενη εβδομάδα θα συνταχθεί και η έκθεση του άρθρου IV για την Ελλάδα, ενώ λίγο μετά θα ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός «αυστηρής επιτήρησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν καθώς εύκολα μπορούν να αναπροσαρμοστούν αλλά ένα είναι το γεγονός η ελληνική κοινωνία αργοπεθαίνει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.