ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έκτακτη σύσκεψη Κοτζιά-Τσίπρα για την ακύρωση της επίσκεψης Σ.Λαβρόφ

Έκτακτη σύσκεψη Κοτζιά-Τσίπρα για την ακύρωση της επίσκεψης Σ.Λαβρόφ

Έκτακτη σύσκεψη θα διεξαχθεί υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μετά την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις στο χειρότερό τους σημείο

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα (σ.σ. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), «στην παρούσα κατάσταση, χάνει τη σημασία της, τουλάχιστον με τους προγενέστερους προγραμματισμένους όρους».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Ο κ. Μασλόφ επανέλαβε, επίσης, ότι θα υπάρξουν αντίποινα από το Κρεμλίνο για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν, αντίστοιχα, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε πόσοι διπλωμάτες θα απελαθούν, αλλά ούτε και η ημερομηνία που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το ρωσσικό έδαφος.

Το ζήτημα είναι ποιο από τα τρία σενάρια θα ακολουθήσει η Ρωσία στα πλαίσια των αντιποίνων απέναντι στην Ελλάδα.

Το καλό σενάριο

Η Μόσχα περιορίζεται στην απέλαση δύο Ελλήνων αξιωματούχων αντίστοιχου βαθμού από την πρεσβεία στην Μόσχα και το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Κατά βάση ή θα απελάσεις τέσσερις διπλωμάτες ή θα απελάσει δύο και θα απαγορεύσει την έλευση άλλων δύο. Δηλαδή θα υπάρξει απλά μια ισοδύναμη απάντηση και τίποτα άλλο

Αν πάμε στο πρώτο σενάριο τότε δείχνει διάθεση αποκλιμάκωσης σκεπτόμενη προφανώς σε πολύ καλύτερες ημέρες στο μέλλον ίσως και με κάποια άλλη κυβέρνηση. Άλλωστε λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν στην Μόσχα τον διαχωρισμό μεταξύ ελληνικού λαού και ελληνικών κυβερνήσεων όπως άλλωστε δήλωσε και χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα:

«Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του και όχι να υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες, όπως αυτές που δυστυχώς η Αθήνα έχει συρθεί τελευταία»

Το μεσαίο» σενάριο λέει πως απελαύνονται 2+2 Έλληνες αξιωματούχοι και παγώνει η ελληνορωσική στρατιωτική συνεργασία που σημαίνει ότι διακόπτονται οι ροές ανταλλακτικών πράγμα δύσκολο να συμβεί κατά την εκτίμησή μας.

Το δεύτερο σενάριο μπορεί να έχει και παραλλαγές, δηλαδή να υπάρξουν άλλα μέτρα που αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία οι οποίες αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται δια της πλάγιας οδού από Σερβία, Μαυροβούνιο και Λευκορωσία.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο λέει πως απελαύνονται 4 Έλληνες διπλωμάτες και εκδίδεται και ταξιδιωτική οδηγία.

Αν πάμε στο τρίτο σενάριο θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία γιατί θα εκτροχιάσει ολο το πρόγραμμα δεδομένο οτ θα υπάρξει απώλεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ τουλάχιστον που θα είναι αδύνατον να αναπληρωθούν μέσα στο 2018 και θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα για να βρεθούν.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής».

«Υπερβολική» χαρακτηρίζει ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, μιλώντας στο Sputnik.

«Η δήλωση της Ζαχάροβα ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή, ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν υπερβολική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάσλοβ.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα ληφθούν αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τόσο καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις περιστατικό και μάλιστα στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη», σημειώνει ο ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα.

«Μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά», καταλήγει ο κ. Μάσλοβ κάνοντας και πάλι λόγο για συνέπειες.

Η παρέμβαση του ρώσου πρέσβη έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση των διπλωματών της από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα και τόνισε ότι οι δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα αποτελούν και δείγμα «έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.