Ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ: Το colpo grosso του 2015 o A.Tσίπρας θέλει να το επαναλάβει το 2020

Ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ: Το colpo grosso του 2015 o A.Tσίπρας θέλει να το επαναλάβει το 2020

Kαι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορεί να επαναληφθεί το colpo grosso του 2015 για άλλη μια φορά το 2020 χρησιμοποιώντας εκ νέου την προεδρική εκλογή για να επιστρέψουν στην εξουσία ή τουλάχιστον να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στον διαμοιρασμό της βάσει και του νέου νόμου της απλής αναλογικής που θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το 2015 λειτούργησε η προεδρική εκλογή μια χαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε είχε κάνει και για το ΠΑΣΟΚ το 2010 προκαλώντας και αυτό πρόωρες εκλογές προς ανατροπή της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή του Νεώτερου.

Κατ’αρχήν να αποδεχθούμε ένα γεγονός: Ότι οι εθνικές εκλογές είναι ακόμη μακριά και μόνο ένα ατύχημα θα είχε ως αποτέλεσμα της πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν αποφασίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι να οδεύσουν σε εκλογές.

Καμία ελληνική κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει την κάλυψη των δανειστών και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τόσο στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011, όσο και αυτής του Α.Σαμαρά το 2015, αλλά και στην επιβίωση της νυν κυβέρνησης (που… βολεύει αφάνταστα τους δανειστές) τόσο με την αποδοχή της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και με δηλώσεις στήριξής της, όπως η πρόσφατη του Γ.Ντάισενμπλουμ, που την θέλει στην εξουσία μέχρι το 2019.

Από την άλλη πλευρά, μια κυβέρνηση πέφτει όταν απωλέσει την δεδηλωμένη στην Βουλή. Πώς να συμβεί αυτό, ακόμα και με την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών, όταν δεν “κουνιούνται βαλιτσάκια”, όπως συνέβαινε άλλες εποχές ή δεν προσεγγίζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες Ελληνες και ξένους, οι βουλευτές της συμπολίτευσης για να την ανατρέψουν όπως συνέβη το 1993 με την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη ή το 2009 με την κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή;

Υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης, σε εποχές μνημονίων απολαμβάνουν τα παχυλά οικονομικά και λοιπά προνόμιά τους και φυσικά ούτε σκέψη για εκλογές: Ακόμα και με μια “μεσαίου” επιπέδου εκλογική ήττα οι μισοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ σε περίπτωση που το κόμμα δεν εισέλθει στην Βουλή, πάνε σπίτι τους και ίσως πλέον θα βλέπουν την Βουλή μόνο στην τηλεόραση ή σε φωτογραφίες (εκτός αν πάνε βόλτα στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη…).

Ομως, ο Α.Τσίπρας και η ηγετική ομάδα περί τον πρωθυπουργό (αυτά τα δέκα-δεκαπέντε στελέχη που κάνουν την διαφορά) έχουν ως βασικό πολιτικό στόχο της επιβίωση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και την επόμενη δεκαετία. Θέλουν να γίνει το “νέο ΠΑΣΟΚ”, το κόμμα που κυριάρχηε στην πολιτική ζωή της χώρας για 30 χρόνια (μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική πολιτική ζωή του νεότερου κράτους).

Και έχουν συγκεκριμένο σχεδιασμό: Τώρα που τα πράγματα στο εξωτερικό μέτωπο τείνουν να ηρεμήσουν με τους δανειστές να παίρνουν ότι ζητούν πριν-ακόμα-το ζητήσουν, η κυβέρνηση στραφεί στο εσωτερικό μέτωπο για να ξεκαθαρίσει καταστάσεις: Διώξεις και οικονομικά και άλλα σκάνδαλα θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή τον ερχόμενο χειμώνα και την άνοιξη

Η πολιτική αρένα θα έχει πολύ “αίμα” μέχρι το 2018 και θα δούμε επανάληψη του “έργου Ακη”, με πρωταγωνιστή ίσως τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο να παίζει το ρόλο του Γ.Σμπώκου. Δηλαδή κάθειρξη σε πολυετείς ποινές.

Εχουμε και άλλες περιπτώσεις, φυσικά, με υπόλογους για βαριά εγκλήματα: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το καλοκαίρι άσκησε διαδοχικά αναιρέσεις κατά της απαλλαγής α) του Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ (καταδικάστηκε εν τέλει για παρεμφερές αδίκημα), β) του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και γ) της πρώην γενικής γραμματέως Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Ποιος είπε ότι οι περισσότεροι από τους “προλεταριοποιημένους” από τα μνημόνια, πολίτες δεν θα ήθελαν να δουν “αποκεφαλισμένους” τους παραπάνω;

Και οι 3 υπηρέτησαν σε καίριες μνημονιακές θέσεις στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου, ως συνεργάτες των τροϊκανών οι οποίοι επισήμως ή ανεπισήμως απαιτούσαν να λήξουν οι ποινικές τους διώξεις, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Από εκεί και πέρα για την ενίσχυση της εκλογικής βάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι προσλήψεις: Ήδη, άλλωστε, έχουν γίνει 70.000 προσλήψεις, ένας κομματικός στρατός διόλου ευκαταφρόνητος.

Μέσα στην χρονική περίοδο ως το καλοκαίρι του 2018, θα παίζεται σε το αριστερό success story με την ανάπτυξη να έρχεται, τα capital controls να χαλαρώνουν, κορδέλες να κόβονται, μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό κ.λπ.

Η κυβέρνηση λοιπόν, θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί, ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικεντρώνονται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020, κακά τα ψέματα. Το τελευταίο διάστημα συζητείται εντόνως το σενάριο της δεύτερης θητείας του κ. Παυλόπουλου με πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημειωτέον το 2015 απείχε της ψηφοφορίας.

Κατά τους σχεδιασμούς της Πειραιώς, αν τότε ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, έχοντας καταφέρει να περάσει τον κάβο των εκλογών για την Ευρωβουλή και τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ζητήσει νωρίτερα ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να εξασφαλίσει καθαρή τετραετία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Αναλόγως είχε πράξει το 2010 με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης με τον Κωστή Στεφανόπουλο το 1995. Ο Κ. Παπούλιας αποτελούσε πρόταση του Κ. Καραμανλή το 2005 ενώ ο αείμνηστος Κ. Στεφανόπουλος προερχόταν από τη Δεξιά.

Ο δε Πρ. Παυλόπουλος, ταυτισμένος με την καραμανλική διακυβέρνηση της χώρας, υποδείχθηκε από τον Αλ. Τσίπρα το 2015 και υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μη συρθεί η χώρα σε διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις, όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός. Θα στηρίξει ο κ. Τσίπρας μια τέτοια πρόταση αφού το 2014 έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά αρνούμενος να ψηφίσει τον υποδεικνυόμενο από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Σταύρο Δήμα;

Η σχεδιαζόμενη «ντρίμπλα» του κ. Μητσοτάκη πονοκεφαλιάζει και τους “καραμανλικούς”, οι οποίοι θα ήθελαν τον Μάρτιο του 2021 να είναι ο Κ.Καραμανλής στο «βάθρο» του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μπορεί λοιπόν οι σκέψεις του Μαξίμου για δημοψήφισμα το επόμενο διάστημα, με αίτημα τη συνταγματική αναθεώρηση και πρόσθετες αρμοδιότητες στον ΠτΔ (απευθείας εκλογή από τον λαό, παρεμβατική ισχύ στα κυβερνητικά δρώμενα κτλ.), να κατακρίνονται από την αντιπολίτευση, όμως η ισχυρή «κοινωνική κεντροδεξιά» δεν τις βλέπει με κακό μάτι.

Το παζλ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη αφού σε κάθε περίπτωση Κ.Καραμανλής και Π.Παυλόπουλος δεν πρόκειται να επιτρέψουν «εμπλοκές σε τέτοιες ονοματολογίες με μοναδικό στόχο τη διαίρεση της καραμανλικής ΝΔ».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ενδιάμεσο σενάριο για την κυβέρνηση κάνει λόγο για εκλογές πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ψήφισαν πρόσφατα, δηλαδή πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση το (κεκαλυμμένο) τέταρτο Μνημόνο από το 2019.

Ο Α,Τσίπρας γνωρίζει ότι πρώτο κόμμα πολύ δύσκολα θα είναι στις επόμενες εκλογές. Αρα η ελπίδα του είναι να πάει όσο το δυνατόν πιο ισχυρός στις εκλογές προς το τέλος του 2018. Είναι γεγονός ότι βάσει των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων η ΝΔ δεν κερδίζει ακόμη τη θετική ψήφο, αλλά την αρνητική, εκμεταλλεύεται την οργή κατά της κυβέρνησης κι όχι της δικής της εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που οφείλει να παρουσιάζει όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί.

Από τη μια ο Τσίπρας θα θελήσει να παραμείνει ισχυρός, όποτε γίνουν οι εκλογές, κι από την άλλη ο Μητσοτάκης θα θελήσει να οδηγήσει τη ΝΔ σε ποσοστά αυτοδυναμίας. Αυτό θα είναι το σκηνικό από εδώ και στο εξής, όμως, τα πάντα θα κριθούν από το αν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2015. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την προεδρική εκλογή

Το σχέδιο του Α.Τσίπρα είναι να χάσει στις βουλευτικές με τη μικρότερη δυνατή διαφορά και ο Κυριάκος να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αυτοδυναμία.

Ο σταθμός που θα κρίνει το πολιτικό τοπίο της επόμενης δεκαετίας είναι οι προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Α.Τσίπρας θα θελήσει να παίξει ξανά το χαρτί του 2015.

Αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία ή αν στην άλλη περίπτωση δεν συγκροτηθεί μια συμμαχία με πάνω από 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να πέσει η κυβέρνηση, τότε θα πάμε σε νέες κάλπες. Και με απλή αναλογική. Και τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να επιστρέφει στην εξουσία, έστω ως “συγκυβερνήτης”, όπως έγινε το Νοέμβριο του 1989 με τον Α.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που τέσσερις μήνες μετά την ήττα και τα βαριά σκάνδαλα, κατάφεραν και επανήλθαν στην εξουσία γιατί το εκλογικό σύστημα που οι ίδιοι είχαν φτιάξει, όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λειτούργησε άψογα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.