Θέμα ωρών η πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη Γη – Τελευταία στιγμή «βγήκε» η Ελλάδα από την «επικίνδυνη ζώνη»

Θέμα ωρών η πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη Γη – Τελευταία στιγμή «βγήκε» η Ελλάδα από την «επικίνδυνη ζώνη»

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει στη γη ο κινέζικος δορυφόρος Tiangong-1, όπου το μέγεθος του είναι οσο ένα σχολικό λεωφορείο. Οι αξιωματούχοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά μιας και δε μπορούν να προσδιορίσουν την ώρα και την τοποθεσία της πτώσης του. (Πιθανότατα σημεία πτώσης του είναι Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Σικάγο, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Τορόντο.)

Οι ειδικοί περιμένουν εναγωνίως με τα κατάλληλα όργανα να παρατηρήσουν την πορεία… θανάτου του δορυφόρου «Ουράνιο Παλάτι» (σημαίνει στην κινεζική γλώσσα). Τα συντρίμμια του δορυφόρου ενδέχεται να μετατραπούν σε πύρινες μπάλες όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγες ώρες αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας «ESA».

Ο Μάρκους Ντολένσκι, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοφώνου και Έρευνας για την Αστρονομία, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως, οι ειδικοί πιθανότατα να δουν μια σειρά από πύρινες μπάλες να ίπτανται στον ουρανό. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Επικίνδυνη ζώνη

Η Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία αυτή έχει καταρτίσει μία λίστα με τις χώρες και τις πόλεις που συγκαταλέγονται στη επονομαζόμενη «επικίνδυνη ζώνη». Στον κατάλογο αυτό – ευτυχώς – δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που αρχικά περιελάμβανε και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την πτώση του δορυφόρου, η χώρα μας «βγήκε» από τις χώρες όπου ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη».

Η εφημερίδα «The Sun» απεικονίζει σε γράφημά της τις χώρες με τις πόλεις που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πολλές περιοχές που ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη» είναι πυκνοκατοικημένες . Οι περιοχές όπου πιθανόν θα πέσουν τα θραύσματα του δορυφόρου είναι:Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Βαρκελώνη, Πεκίνο,Σικάγο, Ρώμη και Τορόντο.

Πλήγμα για το κύρος των Κινέζων

Η πτώση του κινεζικού δορυφόρου θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στο μεγαλεπήβολο διαστημικό πρόγραμμα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.
Η προώθηση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί εθνική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια διαστημική δύναμη. Αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνο ειρηνική διάσταση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό περιλαμβάνει και μια κρυφή στρατιωτική συνιστώσα.

Στο διάστημα το «Ουράνιο Παλάτι» από το 2012

Το διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό.

Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένως παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Για τους Κινέζους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Παρακολουθούμε συνεχώς τον Τιανγκόνγκ-1 και θα του επιτρέψουμε να πέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και τα απομεινάρια του θα πέσουν σε προκαθορισμένη περιοχή της θάλασσας, χωρίς να συνιστούν οποιονδήποτε κίνδυνο» ανέφερε ο Κινέζος μηχανικός. Αρχικά οι Κινέζοι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι ο δορυφορικός σταθμός αναμένεται να «βουτήξει» στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στην ίδια περιοχή όπου είχαν πέσει στο παρελθόν αμερικανικές και αμερικανικές διαστημοσυσκευές.

Όσο ένα σχολικό λεωφορείο είναι ο κινεζικός δορυφόρος Τiangong-1

Το Tiangong-1, βάρους 8,5 τόνων και μήκους 10,4 μέτρων- όσο ένα σχολικό λεωφορείο- σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεκίνου ενημέρωσε γι΄αυτό τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 2017 τηρώντας όμως σιγή ιχθύος για τα αίτια. Μέχρι σήμερα ο κινεζικός δορυφόρος κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη σε καθημερινή βάση.Ο σταθμός, που βρίσκεται τώρα σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα, χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Με την επανείσοδο του σταθμού στην ατμόσφαιρα ένα τμήμα του θα καεί καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, αν και μερικά κομμάτια του (από το 10% έως το 40%) αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια της Γης σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο. Όμως, ο Άλαν Ντάφι,ο οποίος συμμετέχει σε έρευνα του Κέντρου Αστροφυσικής και Υπερυπολογιστών στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας Swinburne της Αυστραλίας, δήλωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα είχε κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό την πορεία της αποστολής έχει καταστήσει δύσκολη την εκτίμηση των κινδύνων.

Χώρες και πόλεις που ανήκουν στην επικίνδυνη ζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.