Ο μαρτυρικός θάνατος του οπλαρχηγού Τέλλου Άγρα το 1907 – Τον «τίμησε» η κυβέρνηση εκχωρώντας την Μακεδονία στα Σκόπια

Ο μαρτυρικός θάνατος του οπλαρχηγού Τέλλου Άγρα το 1907 – Τον «τίμησε» η κυβέρνηση εκχωρώντας την Μακεδονία στα Σκόπια

Στα μέσα Ιουνίου 1907 η Ελλάδα θρηνούσε την απώλεια του Τέλου Αγρα. Ήταν μόλις 26 ετών, καταγόταν από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, το πραγματικό του όνομα ήταν Σαραντέλος (Σαράντης) Άγρας και ήταν γνωστός σε όλη την επικράτεια για τον ηρωισμό του.

Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων ο Ανθυπολοχαγός Αγρας, τέθηκε εθελοντικά επικεφαλής (καπετάνιος) σε ένα από τα αντάρτικα σώματα που αγωνίστηκαν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Τον Νοέμβριο 1906 τραυματισμένος σε μία από τις μάχες, νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη για να επανέλθει γρήγορα στη Νάουσα και να διευθύνει τον αγώνα. Τον Απρίλιο 1907 μεταξύ των βουλγάρων που έδειχναν μεταμέλεια ήταν και ο βοεβόδας Ζλατάν, ο οποίος συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Άγρα και συζητούσε την προσχώρησή του στην ελληνική πλευρά.

Μια νέα συνάντηση συμφωνήθηκε για τις 3 Ιουνίου 1907. Ο Άγρας πήγε με πέντε δικούς του. Αφού συνέφαγαν και συζήτησαν οι άνανδροι κομιτατζήδες συνέλαβαν τους έξι, άφησαν τους τέσσερις να φύγουν κρατώντας τον οπλαρχηγό και τον συνοδό του Αντώνη Μίγγα. Τους διαπόμπευσαν, δεμένους και ξυπόλητους, ως δήθεν αιχμαλώτους για να αναπτερώσουν το ηθικό των τρομοκρατημένων κομιτατζήδων. Τη νύχτα της 7ης Ιουνίου τους απαγχόνισαν, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από εκείνα που προσδοκούσαν οι κομιτατζήδες. Η προδοσία φανάτισε τους Έλληνες αντάρτες και ο αγώνας συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερες επιτυχίες.

Σε ανάμνηση του θανάτου των δύο αγωνιστών, το χωριό Τέχοβο μετονομάστηκε αργότερα Καρυδιά (το δέντρο απ” όπου απαγχονίστηκαν), ενώ το χωριό Βλάδοβο, όπου ενταφιάστηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, είναι ο σημερινός Άγρας. Η δράση και ο μαρτυρικός θάνατος του Καπετάν Άγρα ενέπνευσαν στην Πηνελόπη Δέλτα το γνωστό μυθιστόρημά της «Στα μυστικά του Βάλτου». Το ονοματεπώνυμό του χρησιμοποίησε ως φιλολογικό ψευδώνυμο ο ποιητής και κριτικός Ευάγγελος Ιωάννου.

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.