Το γνωρίζατε; – Mylonas Rifle: Tο άγνωστο ελληνικό όπλο (φωτό)

Το γνωρίζατε; – Mylonas Rifle: Tο άγνωστο ελληνικό όπλο (φωτό)

Το τυφέκιο Μυλωνάς, αλλιώς γνωστό ως Μ1872, σχεδιάστηκε από τον Ταγματάρχη Ευστάθιο Μυλωνά το 1872 και υιοθετήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό 2 χρόνια αργότερα.

Επρόκειτο για οπισθογεμές όπλο που χρησιμοποιούσε μεταλλικό φυσίγγιο 11mm, μαύρης πυρίτιδας. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπήρχαν οι υποδομές για τη μαζική παραγωγή του, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Nagant στο Βέλγιο, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει τα 8.500 κομμάτια.

Κατασκευάστηκε σε 3 διαφορετικές εκδοχές, μία για το πεζικό, μία για το ιππικό και μία για το πυροβολικό με τη μόνη διαφορά να έγκειται στο μήκος της κάννης και του όπλου γενικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σώματος. Η τροφοδοσία του όπλου γινόταν με τη διάνοιξη της θαλάμης με τη βοήθεια του μοχλού που βρισκόταν μπροστά από τη σκανδάλη και τη τοποθέτηση της σφαίρας στη θαλάμη. Η καριέρα του όπλου ήταν βραχύβια καθότι ο Ελληνικός Στρατός υιοθέτησε το γαλλικό Gras. Ωστόσο πολέμησε στην εκστρατεία της Θεσσαλίας το 1878.

Σήμερα τα Μ1872 θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια συλλεκτικά όπλα και ένας επίδοξος συλλέκτης θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να το αποκτήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.