ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βάσκοι της ΕΤΑ ζητούν συγγνώμη για το θάνατο πάνω από 800 ανθρώπων σε 40 χρόνια

Βάσκοι της ΕΤΑ ζητούν συγγνώμη για το θάνατο πάνω από 800 ανθρώπων σε 40 χρόνια

Συγγνώμη για τη δράση της τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες που άφησε πίσω της περισσότερους από 800 νεκρούς, ζήτησε την Παρασκευή με δήλωσή της η βασκική τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ.

«Ξέρουμε ότι προκαλέσουμε πολύ πόνο και ζημιά που δεν μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ένοπλης δράσης. Θέλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας σε όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την ΕΤΑ καθώς και σε όσους επηρεάστηκαν. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Κατανοούμε ότι δεδομένης της ανάγκης για χρήση κάθε μέσου στην ένοπλη πάλη, οι πράξεις μας προκάλεσαν πόνο σε ανθρώπους που δεν είχαν καμά ευθύνη. Προκαλέσαμε ζημιές που δεν μπορούν να διορθωθούν. Οι λέξεις δεν μπορούν να επανορθώσουν ό,τι συνέβη ούτε και θα μειώσουν τον πόνο αλλά απευθυνόμαστε σε αυτούς με σεβασμό και χωρίς να θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον πόνο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι τα βάσανα που περνάνε οι Βάσκοι ξεκίνησαν πολύ πριν την εμφάνιση της ΕΤΑ και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, επτά χρόνια μετά τη λήξη της ένοπλης δράσης της οργάνωσης.

«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Ας αναγνωρίσουμε όλοι τις ευθύνες μας» συμπληρώνουν και σημειώνουν ότι εξίσου λάθος ήταν και η στάση του ισπανικού κράτους «υπό το μανδύα του δικαίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΤΑ, η οποία, αναμένεται μέσα στον Μάιο να ανακοινώσει και επίσημα τη διάλυσή της εκφράζει την ελπίδα το μέλλον να φέρει την περαιτέρω συμφιλίωση στη χώρα των Βάσκων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.