ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νίκη Συντηρητικών στην Βρετανία χωρίς αυτοδυναμία – Κυβερνητικούς εταίρους αναζητεί η Τ. Μέι (upd)

Νίκη Συντηρητικών στην Βρετανία χωρίς αυτοδυναμία – Κυβερνητικούς εταίρους αναζητεί η Τ. Μέι (upd)

Τους εταίρους της στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναζητεί η Τερέζα Μέι, καθώς νίκησε στις χθεσινές εκλογές, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία.

Έτσι, αναζητεί ήδη συμμάχους από τα μικρότερα κόμματα που θα της δώσουν τις 5 εως 10 έδρες που χρειάζεται για να κυβερνήσει. Κάτι που φαίνεται οτι θα το κερδίσει από το Ουαλικό κόμμα και τους βουλευτες της Βορείου Ιρλανδίας.

Σε οποιαδήποτε περιπτωση, το συνολικό αποτέλεσμα των κομμάτων που στήριξαν πέρυσι το brexit επιβεβαιώνει την αποφαση του λαου, καθως αυτά τα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστο πανω από 50% ενώ και μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων των Εργατικών είχε στηρίξει το brexit.

Επιπλέον, οι περίπου 50 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες πρόσθηλαν στις κάλπες επηρεασμένοι από τα δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μάντσεστερ και Λονδίνο.

Καταμετρημένες οι 645 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 314 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 261 βουλευτές (+28 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ 35 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 314

Εργατικοί 261

SNP 35

DUP 10

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12

Αλλοι 13

Το BBC προβλέπει: Συντηρητικοί 43%, Εργατικοί, 40%, Φιλελεύθεροι 8%, Εθνικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (Ukip) 2%, Πράσινοι 2%

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία μπορεί να δει όποιος επιθυμεί μέσω του διαδραστικού χάρτη του BBC.

Πατήστε ΕΔΩ επιλέξτε περιφέρεια και παρακολουθήσετε ζωντανά την καταμέτρηση

Δείτε Live τις αντιδράσεις από τα αποτελέσματα

Οι πρώτες δηλώσεις

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μία περίοδο σταθερότητας και πως το Συντηρητικό Κόμμα θα μεριμνήσει γι’ αυτό. “Το κόμμα μας κέρδισε τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει τη σταθερότητα”, τόνισε.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι οφείλει να παραιτηθεί. “Η πρωθυπουργός προκήρυξε εκλογές επειδή ήθελε την εντολή. Λοιπόν, η εντολή που έλαβε είναι η απώλεια εδρών για τους Συντηρητικούς, χαμένες ψήφους, χαμένη υποστήριξη, χαμένη εμπιστοσύνη. Εκτιμώ ότι αυτά είναι ήδη αρκετά για να φύγει”. Πρόσθεσε ότι η “θετική του προεκλογική εκστρατεία άλλαξε την πολιτική προς το καλύτερο”.

Η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, χαρακτήρισε τις εκλογές “καταστροφή” για την Τερέζα Μέι.

«Hung parliament»

Η φράση φιγουράρει στο βρετανικό τύπο, τίτλους, άρθρα, τηλεοράσεις, ακούγεται στα ραδιόφωνα, μετά την ανακοίνωση των exit polls. Λίγο πριν τις 8 το πρωί επιβεβαιώθηκε κιόλας. Σε όλο τον βρετανικό τύπο κυριαρχούσε το «Hung Parliament».

Τι μπορεί όμως να σημαίνει;

Στα ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μετέωρο Κοινοβούλιο» και ουσιαστικά περιγράφει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι κέρδισε τις εκλογές μεν, αλλά έχασε την αυτοδυναμία. Αντί να κερδίσει έδρες, όπως ήθελε, έχασε.

Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή, εν προκειμένω 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο “hung jury”, η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.

Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.