Β.Σόιμπλε: «Η μακραίωνη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας τίθεται σε κίνδυνο»

Β.Σόιμπλε: «Η μακραίωνη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας τίθεται σε κίνδυνο»

«Η μακραίωνη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας τίθεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας. μιλώντας στην εφημερίδα «BILD». «Είναι δραματικό …πραγματικά μας συνδέει τόσο πολύ αυτή η σχέση. Αλλά δεν μπορούμε να εκβιαστούμε» προσέθεσε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία “να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις” της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας” είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο, μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία –μεταξύ αυτών είναι και ένας Γερμανός πολίτης– ανακοίνωσε ότι “επανεξετάζει” την πολιτική του απέναντι στην Άγκυρα και στον οικονομικό τομέα. “Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων φαίνεται ότι ανησυχεί τη γερμανική ηγεσία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Μεταξύ άλλων, διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην “τρομοκρατία”.

“Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο” διαβεβαίωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Βαρύ το κλίμα στη Γερμανία για την Τουρκία:

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας καθώς σύσσωμη πλέον η κυβέρνηση του Βερολίνου αρκεί δριμύτατη κριτική στην Άγκυρα. Σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικές εφημερίδες, ο επιτελάρχης της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάγερ, και ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ εξαπολύουν πυρά κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επιτελάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Πέτερ Άλτμαγερ παραχώρησε συνέντευξη σε δύο γερμανικές εφημερίδες- την “Die Welt” και την “Bild” , χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλτμάιερ (ο αντικαταστάτης της Μέρκελ που είναι επισήμως σε καλοκαιρινή άδεια τριών εβδομάδων), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία για την ενταξιακή διαδικασία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt” προειδοποιεί για μονομερή καταδίκη της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνεται πλέον σχεδόν καθημερινά. “Στη περιοχή, η Τουρκία και είναι μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες. Δεν μπορώ να πω για τον Ερντογάν, αλλά για την χώρα και την τουρκική κοινωνία στο σύνολό της», επισημαίνει ο Αλτμάγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Bild” και προσθέτει:”Η ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση έδειξε πως δεν κέρδισε ο Ερντογάν”.

“Η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες στην περιοχή και δεν εννοώ βέβαια καθόλου με αυτό τον Ερντογάν, αλλά τη χώρα και την τουρκική κοινωνία συνολικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν κέρδισε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος με 90%, όπως συνηθίζεται στις δικτατορίες, αλλά με 51%”, είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Bild”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων στην Τουρκία Γερμανών πολιτών με Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες οι οποίο έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος : «H Γερμανία είναι κράτος δικαίου και για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και τα δικαστήρια, όχι ο πολιτικοί», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την εκβιάσει κανείς».

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας είπε επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου καλή την ιδέα της αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ- κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην Ελλάδα- ούτε την απομάκρυνση των Γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση του Ικονίου, διότι «δεν θα έβλαπτε την Τουρκία, αλλά το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.