ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ προς Σερβία: «Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ΕΕ, ξεχάστε την Ρωσία»!

ΗΠΑ προς Σερβία: «Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ΕΕ, ξεχάστε την Ρωσία»!

«Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να επιδείξουν με σαφήνεια την απόφασή τους. Δεν μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες», δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιν Γι, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στο Βελιγράδι.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία, πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Τα κράτη πρέπει να επιλέξουν μια πλευρά, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι. Είναι σημαντικό η χώρα να κάνει μια στρατηγική επιλογή, ώστε να αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της, όπως έκανε η Κροατία, πριν ενταχθεί στο ΕΕ, όπως έκανε το Μαυροβούνιο σχετικά με το ΝΑΤΟ. Οι αξίες είναι σημαντικές, αλλά πιο σημαντικότερα είναι τα έργα από τις λέξεις και πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα», είπε ο Γι.

Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν αυτές οι χώρες να είναι σταθερές, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα αργότερα.

«Όσο υπάρχουν διαφωνίες που δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων. Ωστόσο, η γενική τάση για την ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή είναι θετική» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό όραμα για τα Βαλκάνια διαφέρει από το ευρωπαϊκό και βασίζεται στις δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία επιδιώκει για τα Βαλκάνια να παραμείνουν αδύναμα και διχασμένα, όχι ισχυρά και ενσωματωμένα στην ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βουλίν καταδίκασε έντονα τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος χθες είπε ότι η Σερβία «δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες» και κάλεσε το Βελιγράδι να παύσει την ισορροπία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

“Η δήλωση του κ. Χόιτ Μπράιν Γι, είναι μια χείριστη δημόσια και διπλωματική πίεση για τη χώρα μας και το δικαίωμά μας να παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η θέση και η απάντηση του προέδρου Αλεξαντάρ Βούτσιτς, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση, όπως έχει πράξει μέχρι τώρα”, είπε ο Βουλίν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται από έναν φίλο ή κάποιον που σέβεται τη Σερβία, τις πολιτικές μας και το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις.
«Η Σερβία θα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και δεν δίνει σημασία στο πόσο μεγάλοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αποφάσεις για εμάς», κατέληξε ο Βουλίν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.